Borstvoeding

Borstvoeding is belangrijk voor de gezondheid van de baby en de moeder. Moeders die borstvoeding geven herstellen sneller na de bevalling. Baby’s die borstvoeding krijgen worden minder snel ziek, omdat zij via de voeding allerlei afweerstoffen binnenkrijgen. Maar borstvoeding gaat niet altijd van een leien dakje. Moeders kunnen last krijgen van borstontsteking of tepelkloofjes. Welke middelen kunnen helpen?

Tekst: Lilian Peters

Borstontsteking

Hoe sneller een borstontsteking of tepelkloofjes verholpen worden, hoe groter de kans van slagen is dat de borstvoeding weer hervat kan worden. Met homeopathie kun je moeder en kind helpen als zich problemen bij het voeden voordoen. Wanneer een vrouw last heeft van pijnlijke tepels zijn er verschillende enkelvoudige homeopathische middelen die verlichting kunnen geven. Let wel: het advies van een homeopaat is nodig om een keuze te maken uit de vele homeopathische middelen. Hieronder noemen we er enkele.

Arnica

Om te beginnen is er Arnica. Dit middel kan een goede keuze kan zijn als de tepels heel gevoelig zijn en beurs aanvoelen. Vaak kan de moeder geen aanraking verdragen. Arnica kan zowel inwendig (als korrels of druppels) als uitwendig in de vorm van crème genomen worden. Belangrijk hierbij is dat er geen wondjes zijn, omdat Arnica-zalf nooit bij een beschadigde huid gebruikt mag worden.

Chamomilla

Als de tepels ontstoken en heel gevoelig zijn, kan Chamomilla helpen. De moeder heeft zoveel pijn dat zij het nauwelijks kan verdragen om het kind te voeden. Ze reageert geïrriteerd, ongeduldig en tegendraads.

Phytolacca

Dan is er Phytolacca, een homeopathisch middel dat kan worden voorgeschreven bij een heftige borstontsteking waarbij de borsten hard en knobbelig aanvoelen. De borsten kunnen donkerpaars van kleur zijn en de tepels gebarsten. Er is een intense pijn die vanuit de tepels naar het hele lichaam uitstraalt.

Pulsatilla en Sepia

Bij Pulsatilla is er tijdens het voeden pijn die uitstraalt naar de borst, de nek en langs de rug naar beneden. De moeder is iedere keer in tranen als zij de baby aanlegt. Het geneesmiddel Sepia kan helpen als de tepels gevoelig zijn en kloofjes hebben. De moeder is vaak verdrietig of boos en niet geïnteresseerd in de baby.

Al deze middelen worden meestal in een lage potentie voorgeschreven. Een homeopaat kan adviseren welk middel in een bepaalde situatie het best past.

 

Vind een homeopaat bij jou in de buurt >