Homeopathie bij eenzaamheid

Homeopathie bij eenzaamheid

Eenzaamheid komt meer voor dan we denken. Onderzoek van het CBS uit 2019 laat zien dat maar liefst negen procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder sterke gevoelens van eenzaamheid ervaart. Daarnaast gaf ruim een kwart van de ondervraagden aan zich enigszins eenzaam te voelen. De sociale gevolgen van de coronacrisis zullen deze trend naar verwachting niet hebben doen afnemen. De homeopathie kent meerdere middelen die kunnen worden ingezet bij eenzaamheid.

Door: Peter Goosensen

Als er sprake is van eenzaamheid sinds het overlijden van een geliefde of dierbare dan kan Natrium muriaticum het aangewezen middel zijn, vooral als er meer symptomen zijn die wijzen op dit middel. Bij Natrium muriaticum-symptomen kun je bijvoorbeeld denken aan een specifiek omschreven hoofdpijn, een verergering op een bepaald tijdstip of een toegenomen behoefte aan hartig voedsel.

Nostalgische gevoelens

Als er naast het gevoel van eenzaamheid sprake is van een sterk verlangen naar de periode waarin alles nog goed ging, denk dan ook eens aan Carbo animalis. Dit middel past vooral bij oudere mensen met een zwakke vitaliteit die lijden aan serieuze gezondheidsklachten en waarbij nostalgische gevoelens op de voorgrond staan.

Troost en steun

Er zijn mensen die zich eenzaam voelen en daarbij het gevoel hebben in de steek gelaten te zijn. Ze zijn verlegen en snel in tranen, ze ervaren de wereld als cru en hebben vooral behoefte aan troost en steun. Vaak is er een verleden met verdriet en teleurstelling. In die gevallen kan Pulsatilla pratensis overwogen worden.

Irreële angsten

Wanneer de eenzaamheid gepaard gaat met een gevoel van opgesloten zijn in de situatie kan gedacht worden aan Argentum nitricum. Het is een mineraal middel met als hoofdthema expansie, wat fysiek tot uiting komt in frequent en luid boeren. Mensen die passen bij dit middel kunnen impulsief en irrationeel zijn. Vaak hebben ze ook irreële angsten die zich openbaren naar aanleiding van een triviale gebeurtenis.

Het zijn slechts een paar voorbeelden. Er zijn nog veel meer middelen die bij eenzaamheid kunnen worden ingezet. Wie zelf eenzaamheid ervaart en homeopathische ondersteuning overweegt doet er goed aan een geschoold en ervaren homeopaat te raadplegen. Een voorschrift op maat geeft immers de beste kansen op succes. Voor een gecertificeerd homeopaat bij jou in de buurt klik hier.

Bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/13/bijna-1-op-de-10-nederlanders-voelde-zich-sterk-eenzaam-in-2019

Meer lezen over eenzaamheid:

> Eenzaamheid en verbinding in tijden van corona