Spring naar content

Homeopathie bij depressieve klachten

Homeopathie bij depressieve klachten

Homeopathie en depressie

In het najaar kunnen veranderende weersomstandigheden en het korter worden van de dagen de stemming nadelig beïnvloeden. Daar waar somberheid de overhand neemt, kunnen bij mensen die hier aanleg voor hebben depressieve klachten ontstaan.

Eén op de vier vrouwen en één op de vijf mannen krijgt gedurende het leven te maken met een vorm van depressiviteit. Reden temeer om eens na te gaan wat gedaan kan worden om depressieve klachten te verlichten en de kans op het ontstaan van een depressie te verkleinen.

Door: Peter Goosensen

Structuur en afleiding

Wie depressieve klachten ervaart kan in eerste instantie zelf invloed uitoefenen op het proces van herstel. Belangrijk is het aanbrengen van structuur in je dagelijkse bezigheden: op tijd opstaan, regelmaat in je dagindeling, voldoende rustige beweging in de buitenlucht (wandelen, fietsen), gezond eten op vaste tijden en op tijd naar bed gaan voor voldoende nachtrust. Probeer ondanks de somberheid actief te blijven en het contact met andere mensen te onderhouden. Wanneer je uitlegt wat er met je aan de hand is, zullen de meeste mensen begrip hebben voor je situatie.

Afleiding, een luisterend oor vinden, in beweging blijven; alle kleine beetjes kunnen helpen om niet nog dieper weg te zakken. Als er praktische problemen zijn, zoals bijvoorbeeld werkloosheid of geldzorgen, zoek dan hulp bij het oplossen ervan. Weten dat je er niet alleen voor staat maakt al een groot verschil.

Subtiele prikkel

Homeopathie kan als aanvullende en ondersteunende therapie zeker een rol spelen bij het verlichten van depressieve klachten. Een homeopathische anamnese is bij uitstek een gelegenheid om de situatie te bespreken en na te gaan of er een aanleiding of oorzaak is voor de klachten. Een professioneel homeopaat brengt de individuele situatie in kaart en schrijft een middel voor dat past bij het geheel aan lichamelijke en geestelijke symptomen. Homeopathische middelen onderdrukken geen symptomen maar geven een subtiele prikkel die ertoe bijdraagt dat lichaam en geest het weer zelf aankunnen.

Meer artikelen over depressie vind je hier:

> Wat is een depressie?

> Wandelen maakt weerbaar tegen depressie

> Verstoord immuunsysteem kan leiden tot psychische klachten

> Pulsatilla bij postpartum depressie

> Homeopathie bij depressie in en rond de overgang

> Vitamines beschermen ouderen tegen depressie

 

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan betekenen?

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.