Huilende babyJan Hoes had jarenlang een drukke praktijk als homeopathisch arts. Ook kinderen maakten onderdeel uit van zijn patiëntenbestand. Hij vertelt over zijn ervaring met het homeopathisch behandelen van baby’s en kinderen.

 

Tekst: Jan Hoes

In mijn vroegere praktijk herstelden juist kinderen erg goed als ik het passende homeopathisch geneesmiddel had voorgeschreven. Bij baby’s was dat iets moeilijker, zij kunnen immers nog niet aangeven wat ze voelen en hun karakter is meestal nog niet echt duidelijk. Als homeopaat kies je dan een middel op basis van informatie van de ouders, en natuurlijk ook op wat je zelf fysiek waarneemt bij het kind. Aanwijzingen voor wat betreft het gedrag van het kind worden hierbij meegenomen. De wat oudere kinderen zijn vaak heel puur en kunnen meestal prima zelf vertellen wat ze ervaren en hierbij hun aard tonen. De ouders vullen dan aan wat zij zien bij hun kind, bijvoorbeeld of er sprake was van een aanleiding bij het ontstaan van de klachten en ook of er omstandigheden zijn die de klachten doen verergeren of juist verbeteren.

Chamomilla en Cina

Ik zag menig kind met problemen bij het doorkomen van de tandjes of met darmkrampjes. Er waren twee homeopathische geneesmiddelen die ik dan nogal eens voorschreef: Chamomilla en Cina. Beiden zijn gemaakt van planten uit de composietenfamilie, de Asteraceae. Vanwege hun grote gevoeligheid voor kwetsing en vooral ook voor pijn passen deze middelen goed bij kinderen. Het middel Chamomilla kan gegeven worden bij tandproblemen met diarree, rode billetjes, hoesten of slecht slapen, en tevens bij darmkrampjes waarbij aanraken als vervelend wordt ervaren.

Prikkelbaar en dwars

Chamomilla-kinderen zijn vooral bij pijn meestal erg prikkelbaar en dwars. Ouders moeten vaak met het kind al wiegend rondlopen om het rustig te krijgen. Evenals Chamomilla past het middel Cina bij zowel tandproblemen met diarree en hoesten als bij buikkrampjes. Cina-kinderen zijn vaak nog wat lastiger in hun gedrag in vergelijking met Chamomilla-kinderen. Evenals het Chamomilla-kind wil het Cina-kind gedragen worden. Vooral als het kind met de buik op de schouder van één van de ouders ligt en dit rust geeft kan Cina het aangewezen middel zijn, omdat van dit middel bekend is dat wat hardere druk de buikpijn verlicht.

Laat doorkomen van tandjes

Bij het laat doorkomen van tandjes passen onder meer twee middelen die ook voorgeschreven kunnen worden als de algehele ontwikkeling wat trager verloopt: Calcium carbonicum, gemaakt van de oesterschelp, en een middel gemaakt van het zout Calcium phosphoricum.

 

Kindertypes en homeopathie

De meeste van deze middelen, en de kindertypes die daarbij horen, zijn treffend beschreven door mijn collega Manon Bruins.


Naar de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ >