Homeopathie bij angst en stress door de coronacrisis

Vrouw met mondkapje tegen het coronavirus

Door de coronacrisis is de geestelijke gezondheid van veel Nederlanders verslechterd. Een derde kampt met meer psychische klachten dan eerst, blijkt uit een onlangs afgenomen enquête van het Trimbos-instituut. Mensen hebben meer last van depressieve gevoelens, slaapproblemen en angst. Homeopaten merken dit ook in hun praktijk. Kan homeopathie ondersteuning bieden? We zetten een aantal homeopathische middelen op een rij.

Tekst: Manon Bruins

Homeopathie…

In onze Materia Medica staan homeopathische middelen beschreven met kenmerkende fysieke klachten en mentaal/emotionele klachten. Van een middel kun je een type, een karakterschets maken, waarmee je de essentie kunt omschrijven. Als je klachten ervaart als gevolg van de coronacrisis, is niet alleen de situatie waarin je je bevindt relevant voor de homeopaat, maar ook de manier waarop je ermee omgaat. Hieronder volgt een bloemlezing van middelen die aangewezen kunnen zijn.

… bij paniek

Het homeopathische middel Aconitum napellus past bij mensen die buiten zichzelf zijn van angst en paniek. Bij wie de schrik hen om het hart geslagen is en niet meer wegebt. Er is een besef dat het ieder moment afgelopen kan zijn, dat er is vreselijks kan gebeuren. Dat kan ontstaan door het zien van ernstig zieke mensen op tv, in het ziekenhuis, door de rouwauto’s die door de straten rijden. Mensen die dit middel nodig hebben, voelen zich erg onrustig en zijn gevoelig voor hyperventilatie.

… bij angst

Het homeopathische middel Argentum nitricum past bij mensen die klachten hebben bij schrik. De gedachten gaan met hen aan de haal. Ze kunnen niet meer stoppen met piekeren, ze blijven in een toestand van te grote alertheid. Ze zien overal gevaar. Denk aan moeders die hun kinderen eigenlijk niet naar school durven te laten gaan, of niet meer durven te laten spelen met andere kinderen. Of oudere mensen die in eenzaamheid aan hun gedachten zijn overgeleverd. Er ontstaan steeds meer angsten die plotseling kunnen optreden.

… bij depressieve gevoelens

Mensen die in het Aurum metallicum-beeld passen zijn zeer consciëntieus. Ze dragen vaak grote verantwoordelijkheid voor het welbevinden van anderen en zetten zich hiervoor in met hart en ziel. Ze voelen een plicht naar de samenleving, of naar hun werk of familie. Als deze mensen beslissingen moeten nemen in deze crisistijd, kan dit hen verschrikkelijk zwaar vallen. Want hoe kun je voldoen aan alle verschillende belangen, wanneer doe je het goed? Hierdoor kunnen ze depressieve gevoelens ontwikkelen.

… bij rouw

Het verliezen van een dierbare heeft grote impact. Hoe de verwerking verloopt, hangt onder meer af van de situatie rondom het overlijden. Ignatia amara past bij rouw waarin mensen te maken hebben met onverteerbare situaties. Iets wat zo verlopen is dat je er maar niet mee in het reine kunt komen. De realiteit van de manier waarop mensen nu (geen) afscheid kunnen nemen, kan ertoe leiden dat het acceptatieproces niet op gang komt. Dan blijft het verdriet zitten.

… bij ontgoocheling

Het Causticum-type strijdt voor een betere wereld. Ze vechten soms letterlijk voor rechtvaardigheid. Denk aan mensen die geen andere manier zien om aandacht te vragen voor hun zorgen om het 5G-netwerk, dan door brand te stichten. Denk aan tieners die strijden voor een beter milieu. Het idee van onrecht drijft hen om voor iets beters te strijden. Als ondanks hun inzet weinig of niets verandert, dan kan dat tot een gevoel van grote verslagenheid, ontgoocheling en vermoeidheid leiden.

… bij slapeloosheid

Voor mensen die niet meer in slaap kunnen komen doordat ze zich zorgen maken over dierbaren, kan Cocculus indicus een uitkomst zijn. Dit homeopathische middel past bij een overspannen zenuwstelsel door het zich langdurig zorgen maken over bijvoorbeeld hun ouders in een verpleeghuis. Denk aan mantelzorgers of nieuwbakken moeders die zich zorgen maken over hun kindje.

Raadpleeg een homeopaat

De beschreven middelen zijn bedoeld als illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het is niet verstandig om de middelen als zelfhulp toe te passen. Voor het selecteren van een passend middel voor jezelf en/of jouw kind kun je via deze website een homeopaat raadplegen.

Zoek hier een homeopaat bij jou in de buurt >