man met ADHDOnrust in je lijf, je niet goed kunnen concentreren en moeite hebben met het organiseren van je dagelijkse bezigheden. Wie dit bij zichzelf herkent, weet hoe lastig het kan zijn. Het zijn klachten die passen bij de diagnose ADHD. Bij het ontstaan van ADHD spelen neurobiologische en genetische factoren een rol.

Tekst: Peter Goosensen

Diagnose ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. De diagnose ADHD wordt in de geestelijke gezondheidszorg gebruikt wanneer er sprake is van een combinatie van aandachtsproblematiek, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Volgens een voorzichtige schatting komt ADHD voor bij ongeveer 3 tot 5% van de schoolgaande kinderen en bij 2 tot 3% van de volwassenen. Opvallend is dat jongens de diagnose vaker krijgen dan meisjes. Bovendien kan er een erfelijke component zijn: een kind waarvan één van de ouders of een broertje of zusje ADHD heeft, heeft zelf ook een grotere kans op ADHD.

Verminderde communicatie

In de DSM-5, één van de meest gebruikte internationale classificatiesystemen voor de reguliere geestelijke gezondheidszorg, wordt ADHD tot de neurobiologische ontwikkelingsstoornissen gerekend. Dit houdt in dat de verschijnselen mogelijk te wijten zijn aan verminderde communicatie tussen verschillende gebieden in de hersenen.

Neurotransmitters

Neurotransmitters zorgen voor het doorgeven van chemische boodschappen tussen de hersencellen. Bij mensen met ADHD zouden volgens het neurobiologische model specifieke neurotransmitters in mindere mate aanwezig zijn in de voorste hersengebieden (de frontale kwab) en ook in de verbinding tussen deze gebieden met andere, dieper gelegen delen van het brein.

Homeopathisch middel

Mensen met ADHD kunnen baat hebben bij homeopathie als ondersteunende therapie. Een zorgvuldig geselecteerd homeopathisch middel dat past bij de karakteristieke symptomen kan helpen de scherpe kantjes eraf te halen. Bedenk dat homeopathie altijd maatwerk is: een geschoold en ervaren homeopaat schrijft een middel voor dat een match heeft met de individuele beleving van deze unieke mens. Dit vraagt om een uitgebreide anamnese waarbij zorgvuldig wordt verkend wat er speelt op diverse niveaus. Op deze website kun je zoeken naar een homeopaat bij jou in de buurt.

Meer artikelen over homeopathie bij ADHD:

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >