Holisme en homeopathie

Homeopathie wordt vaak omschreven als een holistische geneeswijze. Maar wat houdt holisme eigenlijk in? En wat merk je als cliënt van de holistische insteek tijdens een behandeling?

Door: Peter Goosensen

In de gezondheidszorg betekent holisme dat er wordt gekeken naar de hele mens, naar de eenheid van lichaam en geest. Niet alleen de klacht zelf is van belang, maar ook hoe deze wordt ervaren en hoe de persoon in kwestie ermee omgaat.

Onbalans

Volgens de filosofie van de homeopathie is een gezondheidsklacht een uiting van onbalans dieper in het systeem. Maar wat ligt aan deze onbalans ten grondslag? Is er misschien een samenhang te ontdekken bij het ontstaan van de aanwezige symptomen? Voor mij als homeopaat gaat het erom te kijken zonder oordeel en objectief te beschouwen wat ‘is’, zonder dat hier een schuldvraag of rationele verklaring aan te pas hoeft te komen.

Individuele beleving

Het is de individuele beleving en gewaarwording van de cliënt die doorslaggevend is bij de keuze voor een middel. Hierbij wordt ook de periode van het ontstaan van de klacht meegenomen. Hoe zat iemand toen in z’n vel en wat speelde er rond die tijd zoal in zijn of haar leven?

Centraal thema

Soms is er een centraal thema dat iemands biografie kenmerkt. Praat iemand bijvoorbeeld over praktische zaken als de noodzaak om te werken en geld te verdienen, of gaat het voor deze persoon eerder over de relatie met andere mensen? Is iemand impulsief en avontuurlijk ingesteld of heeft hij of zij behoefte aan regelmaat en een hang naar traditie en vertrouwde zaken?

Als homeopaat wil ik graag mensen behandelen in plaats van klachten. Een middel dat voldoende gelijksoortigheid heeft met zowel de klacht als de mens geeft een milde prikkel die ervoor zorgt dat de vitale levenskracht optimaal kan stromen.

 

Meer lezen over holisme?
> https://vereniginghomeopathie.nl/onvruchtbaarheid-holistisch-benaderen/
> https://vereniginghomeopathie.nl/webshop/product/holistisch-zorgen-voor-je-huisdier/

 

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan betekenen?


Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >