Post-Lyme-Syndroom

De ziekte van Lyme kan optreden na een beet van een teek die besmet is met de Borrelia Burgdorferi bacterie. De Borrelia wordt door z’n spiraalvorm gerekend tot de bacteriestam van de spirocheten. Zelfs als de teek binnen 24 uur na de beet wordt verwijderd is het toch mogelijk dat er een besmetting met Borrelia heeft plaatsgevonden. Hierbij kunnen klachten ontstaan die grofweg verdeeld kunnen worden in drie stadia.

Door: Peter Goosensen

In de eerste dagen kan een rode ringvormige plek ontstaan rond de plaats van de beet. Tevens kunnen verschijnselen als hoofdpijn, keelpijn, vermoeidheid en koorts optreden. Enkele weken of maanden na de beet kan pijn in ledematen of scheefstand van het gezicht ontstaan. Ook dubbelzien en hartritmestoornissen worden in deze fase genoemd. Symptomen die horen bij het derde en laatste stadium zijn zwelling en verspringende pijn in de gewrichten, chronische neurologische stoornissen en chronische huidaandoeningen die met name gelokaliseerd zijn op de ledematen.

Antibiotica

Reguliere behandeling bij Lyme bestaat uit het voorschrijven van antibiotica, wat gezien de ernst van de prognose bij Lyme zinvol kan zijn. Wanneer een antibioticakuur onvoldoende aanslaat kunnen de klachten een chronisch invaliderend beloop krijgen. In dat geval wordt ook wel gesproken van het Post Lyme Syndroom.

Zelfherstellend vermogen

Aanvullende ondersteuning met homeopathie, orthomoleculaire voedingssupplementen en adviezen t.a.v. voeding en leefstijl kunnen dan ingezet worden teneinde het lichaam gegeven de omstandigheden optimaal in conditie te houden. De individuele symptomen die zich aandienen vormen het uitgangspunt voor een homeopathisch voorschrift. Getracht wordt het zelfherstellend vermogen hiermee te stimuleren en de fysieke en mentale weerbaarheid maximaal te ondersteunen.

 

Meer lezen over de ziekte van Lyme:

> Alternatieve therapieën bij de ziekte van Lyme

> Gezondheidsklachten bij de ziekte van Lyme

 

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan doen bij Lyme-gerelateerde klachten?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >