Herfstklachten en homeopathie

Tijdens de herfst krijgt menigeen last van uiteenlopende ‘herfstklachten’. Denk bijvoorbeeld aan de najaarsgriep en de najaarsdip, maar ook aan luchtwegklachten na kou vatten. Voor elke klacht bestaan diverse passende homeopathische middelen.

Tekst: Jan Hoes

Homeopathie

Op grond van de zich voordoende klachten kan de homeopaat in een repertorium, een boek of computerprogramma met daarin alle mogelijke symptomen, de bijbehorende homeopathische middelen vinden die de klachten kunnen verlichten. Dat zijn in principe de middelen die bij proefpersonen juist díe specifieke klachten kunnen veroorzaken. Uiteindelijk wordt dan het middel gegeven dat zoveel mogelijk klachten dekt. Aan de hand van de genoemde typische herfstklachten volgen hieronder per klacht enkele mogelijke middelen.

Najaarsdip

Bij een najaarsdip komen nogal eens de volgende symptomen voor: ‘slaperigheid’, ‘verergering in de herfst’, ‘somberheid’ , ‘vermoeidheid’ en ‘niet kunnen genieten’. Er zijn drie middelen die passen bij al deze klachten:

  • Natrium muriaticum (gepotentieerd zout)
  • Pulsatilla (gemaakt van wildemanskruid)
  • Aurum (bereid uit goud)

Luchtwegklachten

Stel dat iemand de volgende najaarssymptomen heeft: ‘klachten in de herfst’, ‘ nat worden’ en ‘kougevat na nat worden’. Nazoeken in een repertorium levert vijf homeopathische middelen op, die passen bij al deze klachten:

  • Rhus toxicodendron (gemaakt van de struik gifsumak)
  • Calcium carbonicum (gepotentieerde oesterschelp-kalk)
  • Dulcamara (gemaakt van het plantje bitterzoet)
  • Bryonia (gemaakt van heggerank)
  • Colchicum (bereid van herfsttijloos, uiterlijk op een crocus lijkend)

Najaarsgriep

Bij de najaarsgriep zijn meerdere middelen mogelijk, omdat het ziektebeeld individueel kan variëren, waardoor de homeopaat – net als overigens bij bovenstaande problemen – ook naar de totale constitutie en de persoonlijkheid van de patiënt dient te kijken. Er is één middel bij uitstek passend bij najaarsgriep en dat is Baptisia, gemaakt van wilde indigo.

Middel kiezen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >