Spring naar content

Goed voor de weestand: vlierbes en rozenbottel

Goed voor de weerstand: vlierbes en rozenbottel

Thee van rozenbottels.

De herfst is begonnen en in dit koude en natte seizoen lopen we een grotere kans op een verkoudheid, omdat we vatbaarder zijn voor de besmettelijke virussen die via de lucht en het lichaam worden overgebracht. Heb je eenmaal verkoudheid te pakken, dan gaat deze in de meeste gevallen vanzelf weer over. Tijdens deze dagen is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk te ondersteunen. De vlierbes en de rozenbottel zijn twee natuurlijke middelen van eigen bodem die een positief effect kunnen hebben op de weerstand.

Tekst: Lilian Peters

Antivirale werking

Al in de steentijd kende men de gewone vlier. Voor de Germanen en de Kelten was het een heilige en magische plant. De Grieken beschouwden de vlier als een plant die urine-uitdrijving kon bevorderen. En de Romeinen gebruikten de vlier bij verkoudheid en slijmvliesproblemen. Ook in de recente geschiedenis gebruikte men de vlier vanwege zijn vochtafdrijvende, slijmoplossende, laxerende en zwellingverminderende eigenschappen. In de moderne wetenschap werden de antibacteriële en antivirale werking van de proteïnen in de vlierbessen aangetoond. Kortom: de vlier bleek een zeer veelzijdige medicinale plant te zijn die een positieve invloed uitoefent op het immuunsysteem.

Eerst koken

De gewone vlier komt overal in Europa voor en past zich gemakkelijk aan zijn omgeving aan. De bessen en de bloesems kunnen gebruikt worden om er siroop, sap of thee van te maken. Vlierbessen kunnen worden geoogst van september tot eind oktober en zijn rauw licht giftig. Daarom moeten ze voor gebruik altijd eerst gekookt worden.

Boordevol antioxidanten

Een andere krachtpatser van Hollandse bodem die ons immuunsysteem kan ondersteunen, is de rozenbottel. Deze prachtige felgekleurde rood-oranje vrucht verschijnt in de late zomer en vroege herfst aan de struiken van de Hondsroos (Rosa Canina). De rozenbottel zit boordevol antioxidanten, vitaminen en mineralen.

Rijk aan vitamine C

Wilde rozenbottels behoren tot de vruchten met het hoogste gehalte aan vitamine C. Ze bevatten vaak wel 400 mg vitamine C per 100 gr rozenbottel. Daarnaast bevatten rozenbottels carotenoïden zoals bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen. Deze stoffen fungeren als antioxidanten en beschermen onze weefsels en DNA tegen de vrije radicalen die onder bepaalde omstandigheden schade kunnen veroorzaken.

Rozenbotteljam

Om de heilzame stoffen van de rozenbottel tot je te nemen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld thee zetten van de verse of gedroogde vrucht, of er jam van maken. Zelfgemaakte jam heeft de voorkeur, omdat de rozenbotteljam uit de supermarkt vaak veel suiker bevat en bovendien zo lang gekookt wordt dat een deel van de immuunversterkende stoffen verlorengaat.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.