Spruw is een infectie van het mondslijmvlies, die veroorzaakt wordt door de gistachtige schimmel Candida albicans. Het veroorzaakt een hardnekkige witte uitslag met witte spikkels op je tong, lippen, mond- en wangslijmvlies, die niet weg te vegen is. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat je daar last van hebt. Pas bij een verminderde weerstand kan er een infectie optreden en krijg je klachten.

Spruw komt vaak voor bij baby’s en kinderen; het kan pijnlijk zijn en de borstvoeding belemmeren. Ook kan spruw zich uiten in een hardnekkige luieruitslag. Candidiasis kan ook voorkomen rondom de tepels bij vrouwen, of op de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Je kunt dan last hebben van jeukende of brandende tepels, stekende pijn bij het voeden en soms een vaginale schimmelinfectie.

Tips

Zorg in geval van spruw voor een goede hygiëne. Kook spenen goed uit, was vaak je handen en maak als je borstvoeding geeft je tepels goed schoon met lauw water. Spruw is besmettelijk en kan overgaan van moeder op kind en andersom.
Als je spruw/candidiasis vermoedt bij je kindje en/of jezelf, dan kun je het beste een arts raadplegen. Hij zal voor beiden gelijktijdig een antischimmelmiddel voorschrijven.

Dit is geen zelfzorgindicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd een medisch deskundige.

Wij streven er continu naar onze informatie zo evenwichtig en compleet mogelijk te maken. Mist u informatie over ingrediënten of producten? Laat het ons weten! Stuur een email naar: info@vereniginghomeopathie.nl.

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content