Geef elkaar geschenken cadeau

gezond-eten-Rineke-Dijkinga

Als ontvanger voel ik me vaak ongemakkelijk bij het krijgen van cadeaus. Heb ik net een lezing gegeven over hormoonverstorende stoffen in ons eten en onze omgeving, krijg ik een bos bespoten bloemen.

Tekst: Rineke Dijkinga

Gezond en lokaal voedsel

En laatst hield ik een pleidooi voor gezond en lokaal voedsel en kreeg ik een mand met de meest ongezonde producten uit Verweggistan. En dan die megadoos ‘bedank chocolaatjes’ die we laatst kregen omdat we met de zieke hond van een toerist naar de dierenarts waren geweest. Ik geef het dan maar weer weg. Maar het voelt dan toch of ik er iemand anders mee ‘opzadel met troep’. Weggooien als het dan al duizenden kilometers heeft afgelegd doe je toch ook niet zomaar? Althans ik niet. Ik krijg steeds meer last van plaatsvervangende schaamte.

Cadeaus

Ook het geven van cadeaus is voor mij wel een issue: ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om iemand iets te geven dat diens gezondheid of die van de Aarde ondermijnt. Ook al zijn ze uiteraard goedbedoeld. Voor mij voelt het not done om iemand die ziek is een doos ultra bewerkte zoete lekkernijen te geven. Aan goede bekenden geef ik daarom vaak deze overheerlijke noten-perentaart als cadeau. Ook heb ik laatst heel veel oude koekblikjes gekocht op een rommelmarkt. En die vul ik dan met deze nostalgische biscuitjes of stukjes fruitleer. Of rozenbotteljam in een potje met een mooi etiketje. Het voelt zo rijk om zoiets weg te geven.

Het is vakantietijd. We zijn op vakantie, zijn net geweest of gaan nog weg. Voor de thuisblijvers nemen we regelmatig een ‘bedankcadeautje’ vanaf onze vakantiebestemming mee. Vinden we ook zo leuk voor de lokale ondernemers op ons vakantieadres. Door de rust van de vakantie krijgt menigeen goede voornemens zoals gezonder gaan eten en leven, iets wezenlijks doen voor de gezondheid van de aarde of meer rust en meer naar buiten. Als we nu eens starten met elkaar opgescharrelde, zelfgemaakte of lokale cadeaus te gaan geven? Voor ons een kleine moeite maar wel eentje met grote impact. En eentje waar je veel van je goede vakantievoornemens in kwijt kunt.

Lokaal duurzaam voedsel cadeau

Hoe mooi zou het zijn als we mensen lokaal voedsel zouden geven dat de gezondheid van mens, dier en de Aarde bevordert? Voor mij is het een grote droom. En ik weet bijna zeker dat dit het ‘nieuwe normaal’ kan worden. MaatschapWij ondersteunt mijn droom. Daarom roepen we iedereen op om lokaal duurzaam voedsel cadeau te geven*. Of je dat nu koopt bij een lokale boer/teler/producent of zelf maakt met opgescharrelde lokale producten.

Wanneer je iemand een gezond en gifvrij lokaal-voedsel-cadeau schenkt, draag je bij aan:

  • Een eerlijk inkomen voor lokale boeren, tuinders, telers en andere voedselproducenten.
  • Een gezonde bodem vol leven en meer biodiversiteit
  • Gezondere mensen, want gifvrij lokaal voedsel is een feest voor onze gezondheid
  • Minder voedselkilometers
  • Minder onnodige spullen. Lokaal voedsel is immers niet alleen lekker, maar ook een nuttig cadeau.

Zullen we deze zomer starten om elkaar échte geschenken te geven?

*Zie ook de lijst met adressen om deze cadeaus te kopen: maatschapwij.nu/groene-keuzes/geef-lokaal-voedsel/

Rineke