Een lente vol Bach bloesems

Wat een totaal ander voorjaar was het toch. Veel regen en flink koud voor de tijd van het jaar. Voor ons misschien niet zo fijn maar voor de natuur en het grondwater was het een zegen dat er even flink veel regen viel na de droge voorgaande jaren.

Tekst: Rineke Dijkinga

Vorig jaar om deze tijd was er al veel weer verdord en uitgebloeid. Zelfs het gras onder onze 100 jaar oude beuk was toen al geel. Dit jaar niet: niet alleen door de vele regen maar ook omdat we het niet gemaaid hebben. Er stonden een paar zulke prachtige korenbloemen en violen in dat we besloten het niet te doen. En dat hebben we geweten……..wat een enorme vogelrijkdom streek er neer voor ons eetkamerraam in de bloemen en vooral de onkruiden. We zouden bijna vergeten te eten, zoveel was er te zien: staartmezen*, bonte vliegenvangers*, putters, winterkoninkjes*, groenlingen, geelgorzen, gekraagde roodstaart*, heggenmus*, goudvink, groene specht, wielewaal*, koekoek, ijsvogel, zwartkopmees, fitis/tjiftjaf, koekoek, boomklever*, boomkruiper. En wat nog leuker is: alle met * gemerkt zijn ook blijven broeden. En nee, dat zal natuurlijk niet alleen komen doordat we ons gazonnetje niet meer netjes gemaaid hebben. We hebben de afgelopen jaren op ons Agroforestry project honderden boompjes, struiken, planten, onkruiden etc. aangeplant die de biodiversiteit verhoogd hebben. En het totaal andere voorjaar met veel meer regen bracht ook opeens weer zaden tot leven kennelijk. Zo hadden we opeens weer ongelooflijk veel gele maskerbloemen en vogelmelk. Terwijl we die jaren niet meer gezien hadden. Mooi!

Bijzonder ook: beide planten zijn Bach bloesems. Maskerbloem is de Mimulus en Vogelmelk de Star of Bethlehem.

Mimulus wordt vooral ingezet bij benoembare angsten van gevoelige mensen, zoals examenstress, plankenkoorts etc. En Star of Bethlehem bij wanhoop en verdriet/trauma’s/shock. Of het nu een fysiek of emotioneel trauma is. Daarom is het ook een van de remedies in de Rescue Remedy. Van Star of Bethlehem wordt wel eens gezegd dat het de ‘pijnstiller voor de ziel is’. En van Mimulus ‘steun voor de mensen voor wie de wereld met al zijn uitdagingen eigenlijk te groot is’

Nadat ik een foto had gemaakt van de maskerbloem en Vogelmelk liep ik een rondje door de voortuin. Wow, wat veel Agrimonie opeens. Ook één van de Bachbloesems. Dé bloesem voor de mensen die hun zorgen en kwellingen verbergen achter een masker van stoerheid, humor of een roze bril.

Ik vroeg me af of het iets wilde zeggen, zoveel Bach bloesems die ‘oppoppen’. Los van het voorjaar met veel regen kon ik het niet zo snel bedenken. Misschien omdat de studenten in de examentijd wel een Bach bloesem kunnen gebruiken? Wat een stress, zeker omdat de exameneisen weer teruggegaan zijn naar het niveau van voor Corona. En het medicijngebruik (zoals bètablokkers en Ritalin) in examentijd een piek bereikt omdat jongeren hun examenvrees op die manier proberen te beteugelen.

Misschien wil de natuur gewoon zeggen: “Maak nou toch gebruik van me. Ik ben er voor jullie en kan jullie zoveel bieden. Of het nu gaat om een Bach bloesem, een homeopathisch middel of een kruid. Op een milde manier, zonder bijwerkingen.”

Rineke

Gerelateerde onderwerpen

Gerelateerde content

No related posts found.