Doen we een normale traktatie?

Speculaas-perentaartje

Artsen waarschuwden deze week dat ze bezorgd zijn over de sluipmoordenaar ‘diabetes 2’ die steeds vaker bij kinderen wordt gesignaleerd, ook op steeds jongere leeftijd. Lees hier het artikel.

Nog een crisis erbij in onze maatschappij. Het is een ziektebeeld dat voorheen vooral ouderen trof. Daarom scharen we dergelijke ziektebeelden voordat je daar wat leeftijd betreft aan toe bent ook wel onder de noemer: ‘Sick before their time’.

Tekst: Rineke Dijkinga

In de tussentijd blijven velen van ons wachten tot de overheid wetten instelt over Ultra Processed Food, suikertaks, reclame op ongezond voedsel, etc.

Minder suiker – heel normaal

Maar…….als we zelf nou eens de regie in handen nemen en met elkaar andere sociale normen afspreken. Dan kan het heel snel beter gaan: Als we gezond, vezelrijk en met veel minder/zonder suikers eens als ‘normaal’ gaan benoemen dan wordt het voedsel (en de tussendoortjes) van het gemiddelde kind ineens ‘abnormaal’. Eigenlijk zoals het ook met roken ging: nu is niet roken veel normaler dan wel roken.

Een wekelijkse consumptie van 127 suikerklontjes voor jonge kinderen (voor volwassenen ligt dit op 99 stuks) is -in combinatie met andere voedings- en leefstijlfactoren- een valse start voor de gezondheid gedurende de rest van hun leven. Als ‘wijzere ouderen’ kunnen we daar een grote rol in spelen. De zwaarste maand van het jaar, december, hebben de kinderen nog voor de boeg: wat zou het mooi zijn als we ons daarbij steeds afvragen: “Doen we een normale of zo’n suikerrijke feestmaand”?

Pepernoot

Zelfs van een pepernoot kun je iets ‘normaals’ maken. Moet je het alleen even zelf doen. Zie mijn recept van glutenvrije pepernoten met een fractie van de suikers. Of peren speculaastaartjes met enkel de zoetkracht van fruit.

Even wennen aan minder zoet

Goed om te weten dat onze smaakpapillen een beetje ‘afgestompt’ raken van de vele suikers en vetten in ons eten. Dus geef ze even de tijd om te wennen aan een veel minder zoete smaak. Als ze er eenmaal aan gewend zijn snapt menigeen niet meer dat ie zoveel suiker zo lekker vond. Dus het is een mooi moment om te beginnen, want voor we het weten staan de suikerrijke Kerstdagen weer voor de deur.

Gezond eten? Een feestje!

Feestjes worden pas écht feestjes als ze dat ook zijn voor je gezondheid, is mijn oprechte overtuiging. En wat een feest kan gezond eten zijn voor je smaakpapillen! En om te zien! En om klaar te maken!

Rineke

Rineke Dijkinga

Rineke woont samen met haar man Jan in het prachtige Groningse Sellingen. Ze is gek op koken, wandelen, de natuur, haar hondje Tanka en al hun andere huisdieren.