Huilen met je darmen
Huilen met je darmen
Onrustbarend. Dat is het soms met telefoontjes tijdens het ochtendspreekuur: je voelt de zorg als het ware door de telefoon. In dit geval gaat de zorg over een jong meisje, Karin, dat een klacht heeft met een hele andere oorsprong dan het in eerste instantie lijkt. Het telefoontje komt van de radeloze moeder: “we hebben echt alles gedaan maar ik weet het gewoon niet meer. Karin blijft maar problemen houden. Ze zegt dat ze buikpijn heeft maar alle onderzoeken hebben niets opgeleverd.”
‘s Middags zie ik Karin bij mij op de praktijk.
Door Lucas Klooster, klassiek homeopaat en docent Homeopathie in Zwolle
Karin met buikpijn
Karin is een tenger, mager meisje van 5 jaar oud. Ze heeft glazige oogjes met blauwe kringen eronder. Ze heeft duidelijk last van pijn in haar buik, heeft daardoor weinig eetlust en is een trage eter. Ze wijst ook echt naar haar buik als ik vraag waar het pijn doet.
Haar moeder vertelt dat ze regelmatig, en vaak gelijktijdig met de buikpijn, diarree heeft. De hoeveelheid diarree is groot, alsof de voeding zo weer naar buiten komt zonder dat het goed verteerd is. Als Karin druk aan het spelen of tekenen is kan ze er ineens mee stoppen en een beetje voorover gebogen zitten. “We zijn nu al een jaar of 2 aan het tobben, we snappen gewoon niet wat er aan de hand is”.
Binnenste buiten
Karin is spreekwoordelijk ‘binnenste buiten gekeerd’. Werkelijk alles is onderzocht met behulp van de moderne technieken, waarmee de aandoeningen die het klachtenbeeld kunnen veroorzaken zijn uitgesloten. Jammer dat er niets is gevonden want je ziet dat Karin niet lekker in haar vel zit.
Uiteindelijk is de conclusie dat Karin een voedselovergevoeligheid moet hebben. De zoektocht naar het beste aangepaste dieet lijkt soms succes te hebben maar vaak komt na een paar weken de buikpijn en diarree weer terug. Het gerommel in de darmen blijft ook aanwezig.
Na geruime tijd wordt er gelukkig een dieet gevonden waar Karin geen diarree van krijgt, hoera!
Klein meisje, groot karakter
Karin is een pittig dametje. In de praktijk loopt ze zonder enige schroom naar mijn kast met speelgoed en haalt er iets uit waar ze mee wil spelen. Als iets haar niet aanstaat kan ze een hoop stampij maken. Maar ook een meisje dat van gezelligheid houdt en heel gemakkelijk is in contact met anderen. Soms is ze dan ook even moe maar na een kort hazenslaapje knapt ze snel op. De blauwe kringetjes onder haar ogen zie je dan nog wel maar energie is er genoeg.
Homeopathisch consult
Opvallend symptoom wat tijdens het consult verteld wordt is dat Karin sappige en frisse dingen echt heel lekker vindt. Maar zure dingen als karnemelk en dergelijke geven direct problemen. Melk valt wel goed. Mandarijntjes vindt ze echt lekker; ‘drijntjes’ noemt ze die.
Ik heb een middel voorgeschreven, welke onder andere als kenmerk heeft dat korte slaapjes fijn zijn en er een voorkeur is voor verfrissende, sappige voeding.
Er volgt een positieve reactie. Karin komt wat aan in gewicht en staat meer rechtop. Ze blijft echter onverminderd buikpijn houden. We zijn op de goede weg maar het is nog niet goed.
Huilen met je darmen
Tijdens een vervolgconsult vertelt de moeder dat ze nog eens goed had nagedacht. Dat bracht aan het licht dat Karin het zo fijn vond in de nieuwe wijk. Meer ruimte en een fijne tuin. Maar Karin miste enorm haar vriendinnetje, daar speelde ze altijd zo leuk mee. zij was naar een andere stad verhuisd. Ze verloor echt haar giebelvriendinnetje.
Dat verklaarde veel! De diarree is ontstaan omdat er meer meegemaakt werd dan er verteerd kon worden. Diarree wordt daarom ook wel ‘huilen met je darmen’ genoemd. Het verlies had nog geen plek gekregen.
De krampende buikpijn met diarree en de mogelijke teleurstelling en/of verdriet brachten mij op een ander middel. Een middel dat hoort bij de stapeling van emoties, die Karin niet kon ‘verteren’.
Middelenkeuze
De middelenkeuze wordt bepaald aan de hand van de symptomen van de klacht, incidenten in het leven, het karakter en de omstandigheden waaronder de klacht verbetert of juist verslechtert.
De klachten zijn ontstaan na verandering van omgeving, de verhuizing naar de nieuwe wijk en vooral het missen van haar vriendinnetje. Het was een spijsverteringsklacht maar met een andere achtergrond dan we in eerste instantie dachten.
……………………………………………………………………………………………….
Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.
Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >