Verhaal uit de praktijk: Nachtangst

meisje met nachtangstSamen met haar moeder komt een meisje van drie jaar oud op consult. Het is een wat verlegen meisje dat tijdens het consult rustig aan het spelen gaat. ‘’s Nachts gaat het er niet zo rustig aan toe’, vertelt de moeder. ‘Onze dochter heeft last van nachtangsten, al heel lang. Ik denk dat het begonnen is toen ze een maand of zes oud was. Ze wordt ’s nachts gillend en overstuur wakker. Zo’n aanval duurt algauw een half uur. Het lijkt alsof ze ons niet meer herkent. Die aanvallen vinden bijna iedere avond plaats, zo’n vier tot vijf keer per week.’

Tekst: Manon Bruins

Hard gillend

Ik vraag of de moeder nog wat gedetailleerder kan vertellen hoe de nachtangst verloopt. ‘Ze gaat ineens heel hard gillen. Haar ogen zijn dan wijd opengesperd. Ze lijkt echt in paniek te zijn. Als we haar aanraken of willen troosten, wordt haar paniek erger. Papa blijft dan een tijd rustig bij haar op de kamer, zonder iets te zeggen of te doen. Pas na een half uur kan hij haar troosten en valt ze weer in slaap.’ In het consult vraag ik ook over de gezondheid van het meisje. Hier komen geen opvallende dingen naar boven. Behalve één ding: dit meisje verdraagt het niet om haar haren onder de douche te laten afspoelen. Dat vind ze te spannend.

Stramonium

Een van de eerste middelen waar een homeopaat aan denkt bij nachtangsten is Stramonium, de doornappel. Kenmerkend voor deze nachtangsten is dat het kind zijn of haar eigen ouders niet meer lijkt te herkennen en bij aanraking nog verder in paniek raakt. Het kind denkt dat het alleen in de jungle is, omgeven door wilde dieren. Een aanraking van een ouder komt in de nachtangst over als een aanval van een dier. De schrik wordt alleen maar groter. Verder is opvallend bij kinderen die Stramonium nodig hebben dat water over hun hoofd bij het douchen ook een paniekreactie oproept.

Ontspanning

Een week nadat eenmaal daags Stramoniun-druppels zijn gegeven mailt de moeder. ‘Het gaat heel goed, ze is overdag ook meer ontspannen. Ze kan langer alleen beneden zijn. Verder heeft ze deze week maar één nacht een angstaanval gehad.’ Een heel dankbaar middel om voor te schrijven, deze doornappel.

Middelen

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Voor een middel dat bij jou of jouw kind past, kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.