Trauma’s werken door in je lichaam

Trauma's werken door in je lichaam

Sanne is dochter van ouders van tweede generatie Indische kampslachtoffers. Als haar vader de verantwoordelijkheid voor zijn jonge gezin niet meer aankan en weggaat als ze zes maanden oud is, beginnen haar klachten al. Haar moeder hertrouwt, maar het gezin waarin Sanne verder opgroeit voelt onveilig. Ze krijgt veel fysieke problemen en er volgen allerlei behandelingen en medicatie. Pas als Sanne door een auto-ongeluk letterlijk en figuurlijk tot stilstand komt, ontstaat er ruimte om te verwerken. Klassiek homeopaat Anja Overbeeke helpt haar verder.

Tekst: Manon Bruins

Onveilige gezinssituatie

Sanne vertelt: ‘Ongeveer zes jaar geleden stapte ik op aanraden van een vriendin de praktijk van Anja Overbeeke in Zeist binnen. Ik had flinke haaruitval en last van uitslag op mijn hoofd. Deze klachten had ik al langer, maar nu was ik het zat. Ik heb daar ruim 2,5 uur gepraat. Anja vroeg of ik in chronologische volgorde wilde vertellen over mijn ziekteproces. Toen ik zes maanden oud was begon de astma. Toen was er nog geen ventolin (red: luchtwegverwijder), dus ik heb zes maanden in het ziekenhuis gelegen. Anja vroeg wat er destijds thuis speelde. Mijn ouders gingen in die tijd uit elkaar, mijn moeder had een (postnatale) depressie, en ontmoette mijn stiefvader toen ik drie jaar oud was. Ik voelde toen al dat er iets niet klopte. Ik vond hem een nare, enge en boze man.

Vanaf die leeftijd begonnen de chronische en terugkerende blaasontstekingen. Ik had regelmatig astma-aanvallen, een dubbele longontsteking en was eigenlijk steeds verkouden. Mijn moeder deed me buiten een bivakmuts op, omdat ze dacht dat ik dan minder kou zou vatten. In de loop van de jaren kwam er huiduitslag bij, op mijn armen, in de hals, rondom mijn mond. Eén keer vroeg een huisarts toen ik zes jaar oud was: ‘Zit je wel lekker in je vel?’. Maar ja, wat zeg je dan als jong meisje? Ik trok me terug en zat veel op mijn kamer. De buitenwereld was te spannend voor me.

Een keerpunt kwam toen ik in de brugklas zat. Ik vertelde thuis dat ik die dag was omgeduwd met mijn zware tas, en dat alle boeken eruit waren gevallen. Mijn stiefvader werd boos op mij. Toen besloot ik om niets meer te vertellen. Nu weet ik dat dat klachten erger maakt, en dat deed het ook. De jeuk nam toe, het eczeem werd heftiger. De dermatoloog schreef hormoonzalven en stelde een teerbad voor, waarmee mijn huid wat rustiger werd.

Toen ik in de puberteit kwam, werd ik opstandig. Ik wilde onder de tirannie van mijn stiefvader weg. Ik heb mij er uitgevochten en ging op mijn 18e op kamers. Helaas is dat mijn lieve moeder niet gelukt en zij is later ernstig ziek geworden. Op 26-jarige leeftijd kwam ik mijn man tegen. Mijn klachten waren rustiger, maar de huid bleef op en af klachten geven. Na verloop van tijd kwamen de blaasontstekingen, buikpijnen, tandvleesontstekingen, schimmelinfecties weer terug en tot overmaat van ramp een nierbekkenontsteking.

Op mijn 32e werd ons tweede kindje geboren en was ik helemaal opgebrand. Moe, zo moe. November van dat jaar kreeg ik een auto-ongeluk. Ik werd van achteren aangereden. De auto was total loss, ik had een whiplash en bleek een burn-out te hebben.’

Tot stilstand

‘Ik moest naar de fysio, kreeg revalidatietherapie en psychotherapie vanwege mogelijk trauma als gevolg van de aanrijding. Tijdens die behandeling kwamen allerlei dingen van vroeger naar boven. Een antroposofische fysiotherapeute hielp me verder, mijn lijf kwam in beweging, maar de klachten hielden aan. Zo kwam ik zes jaar geleden bij Anja terecht. Ik realiseerde me dat ik me nooit echt fit en gezond heb gevoeld.
Ik dacht dat dit het was voor mij. Anja schreef mij homeopathische korrels voor. Mijn eerste reactie na inname was dat ik energie kreeg, ik voelde me zo fit! Wat ik me niet realiseerde, was dat dit het begin van een proces van fysieke en emotionele verwerking was. Vlak daarna gingen we op vakantie en kreeg ik drie dagen lang buikloop. Ik overlegde om de twee weken met Anja. Die vroeg me: ‘voel je je nog fit?’, en dat was zo. Ondanks alle klachten voelde ik me beter dan daarvoor. ‘Dan wachten we nog even af’, zei ze.

Zo zijn we zes jaar door gegaan. Als ik weer op een dieptepunt in mijn energie zat, mocht ik het homeopathische middel herhalen, of nemen in een andere sterkte. En iedere keer kwamen klachten die ik eerder had doorgemaakt terug. Ik kreeg veel nachtmerries, waardoor ik heftig wakker schrok. Die schreef ik op, en na verloop van tijd zag ik dat ik dingen aan het verwerken was en dat de verhaallijn in de dromen vooruitging. Ik ging enorm transpireren, kreeg weer meer huiduitslag en af en aan buikloop. De uitslag ging echt van boven naar beneden, en via mijn ledematen naar buiten. Ook kreeg ik woede-uitbarstingen, allemaal over oude dingen van vroeger. Bij mij overheerste steeds het gevoel van opluchting – ik ruim van alles op, dat is ook weer weg. Zo voelde dat. Het is een heel proces geweest.’

Eigen ik ontwikkelen

‘Ik ben gestopt met mijn werk als marketingcommunicatie adviseur en zit nu in het vierde jaar van de natuurgeneeskunde opleiding aan de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde Arnhem. Wat ik nu van mijn huidige middel Lycopodium weet, is dat het past bij mensen die geen eigen ik hebben kunnen ontwikkelen. Mijn beide ouders zijn vorig jaar overleden, mijn stiefvader leeft nog. Ik kan nu plaatsen hoe giftig en onveilig het met mijn stiefvader was. Voor mij zijn daar veel klachten ontstaan, omdat er geen ruimte was om kind te zijn. Als ik de tijdslijn van gebeurtenissen in het gezin naast de tijdslijn van klachten leg, kan ik die één op één plaatsen.

Achteraf was het auto-ongeluk een cadeau om tot stilstand te komen. Dat er een relatie is tussen lichaam en geest, je opvoeding en hechting staat als paal boven water voor mij. Ondanks het verdriet over het overlijden van mijn ouders gaat het nu goed met me. Ik durf te zeggen dat ik een transformatie heb doorgemaakt, mede door de homeopathie en andere complementaire geneeswijzen. Ik studeer dit jaar af en open mijn eigen praktijk. Om al mijn ervaringen met homeopathie, complementaire geneeswijzen, de kracht van het lichaam, het vermogen tot zelfheling en hoe trauma doorwerkt in het lichaam, door te geven. In de hoop dat ik daar anderen mee kan helpen. Zonder de eindeloze steun, het begrip en de liefde van mijn man en kinderen was dit niet gelukt! Het Indisch zwijgen ben ik voorbij.’

Ook voor klachten die al lang bestaan

Anja Overbeeke is klassiek homeopaat in Zeist: ‘Sanne kwam met moeheid, haaruitval, eczeem. Tijdens het consult bleek dat ze vanaf zes maanden oud al veel klachten had. Ernstige astma, eczeem, blaasontstekingen, buikpijn, diarree. Ze had regulier al van alles geprobeerd, met antibiotica, ontstekingsremmers, corticosteroïden. Toen ze weg was uit haar traumatische gezinssituatie heeft ze zich gefocust op haar baan en moederschap. Zo zat ze voor me. Ik schrijf voor op het totaalbeeld, en ben begonnen met Medorrhinum. Dat middel past bij astma die al op zo’n jonge leeftijd is ontstaan. Na het middel kwam er veel energie vrij, en begonnen uitscheidingsprocessen. Vanaf toen startte een heel proces. Oude klachten kwamen weer terug, en verdwenen. Het was steeds twee stappen vooruit, één stap achteruit.

Haar genezingsproces volgde heel mooi de wetten van Hering (zie het kader hieronder). De spijsverteringsklachten en het eczeem kwamen terug en verdwenen dan weer. Omdat deze klachten niet blijvend overgingen, ben ik later Lycopodium gaan voorschrijven. Dat middel past bij haar klachten van huid, darmen en nieren. Met dit middel kwam er meer balans en werden er stappen vooruit gezet. Inmiddels gaat het een heel stuk beter met Sanne. Je kunt dus, ook bij langdurige kwalen, met homeopathie gelukkig een heel eind komen.’

NB DE NAAM ‘SANNE’ IS EEN PSEUDONIEM.

Uit Homeopathie Magazine februari 2023

De Wet van Hering

De Wet van Hering geeft aan hoe een genezing zich ontwikkelt:

  1. Klachten verdwijnen van binnen naar buiten, van organen naar slijmvliezen of huid. De voor het lichaam belangrijkste organen en weefsels herstellen het eerst.
  2. Klachten verdwijnen in omgekeerde volgorde van ontstaan.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.