‘Luisteren naar je lichaam’

Suzanne Klassiek homeopaat Nicole Krameruit Nieuw-Vennep was, zegt ze zelf, heel sceptisch over homeopathie. Ze had dertien jaar chronische diarree. De artsen konden hiervoor geen oorzaak vinden. Na allerlei onderzoeken was de conclusie: ‘leert u er maar mee leven’. Ruim twee jaar geleden werd het syndroom Guillain-Barré bij haar geconstateerd. Suzanne kende homeopaat Nicole Kramer via via. Ze realiseerde zich dat ze niet veel te verliezen had en maakte een afspraak.

Tekst: Manon Bruins

Foto: Peter-Arno Broer

Krampende pijnen

Suzanne: ‘Ik had om de drie, vier dagen last van diarree. Dan liep ik compleet leeg. Ik had zo veel krampende pijnen dat ik over mijn hele lichaam spierpijn had. Daarna kon ik langzaamaan herstellen en dan begon het weer van voren af aan. Die diarree kwam eigenlijk uit het niets opzetten. Vlak daarvoor was wel mijn galblaas verwijderd, maar volgens de dokter had dat er niets mee te maken. Ik was toen ongeveer veertig jaar. Destijds werkte ik veertig uur in de week. Aan het eind van die periode van darmklachten ben ik arbeidsongeschikt geraakt. De diarree had mijn lichaam zo uitgeput dat het bijna geen mineralen meer kon opnemen.

Homeopathisch middel

Toen Nicole haar hulp aanbood ben ik daarop ingegaan. Aan het eind van het eerste consult kreeg ik het homeopathische middel Arsenicum voorgeschreven. Ik verwachtte er niet veel van, maar ik was binnen twee weken bijna van de diarree af. Dat had niemand in dertien jaar voor elkaar gekregen! Ik kan nu weer langzaam opbouwen met werk. Sinds augustus werk ik weer tussen de 14 en 21 uur in de week. Ik heb voor een andere baan gekozen, met minder stress en minder verantwoordelijkheden. Dat bevalt me heel goed. Ik neem nog één keer in de week een korrel Arsenicum, en dat durf ik voorlopig niet af te bouwen. Ik wil nooit meer naar mijn oude gezondheidssituatie toe. Dat pilletje pakt niemand me meer af; dat houd ik.’

Luisteren naar je lichaam

‘Ik gebruik ook het homeopathische middel Aloë vera als er toch weer acuut iets opspeelt in mijn darmen. Dat helpt dan ook gelijk. Eerder moest ik diarree-remmers nemen, maar nu heb ik geen enkel regulier medicijn meer nodig. Van de reguliere medicatie raakte ik verstopt; er zitten altijd bijwerkingen aan. Daar heb ik met de homeopathie geen last van. Sinds ik ziek ben geworden heb ik geleerd om beter naar mijn lichaam te luisteren. Dat heeft 54 jaar geduurd. Nicole is in haar behandeling begonnen met het aanpakken van de diarree, dat gaf de meeste problemen. Nu zijn we ook bezig om te kijken of ze wat heeft om mijn fibromyalgieklachten te verminderen en de Guillain-Barré. Vroeger had ik regelmatig koortslippen, maar ook dat heeft ze opgelost met een middel: Rhus toxicodendron. Ik heb nu eigenlijk nooit meer een koortslip. Met de Guillain-Barré gaat het ook steeds beter, ik krijg steeds meer energie. Ik heb ook geleerd om beter te voelen welk tempo bij me past. Van de fibromyalgie kom ik wellicht nooit helemaal van af. Maar hier kan ik heel goed mee leven. De pijn in mijn darmen was veel erger.

Sceptisch

Ik stond heel sceptisch tegenover homeopathie. Dat kan nooit werken met die verdunningen, dacht ik. Ook mijn man was heel sceptisch, maar hij is compleet om. Ik heb het getroffen met Nicole, ze neemt de tijd voor me.
Als iets niet helpt, zoekt ze verder naar een beter middel. Mijn huisarts en reumatoloog gingen recht overeind staan bij het woord arsenicum. Ik heb mijn antwoord wel klaar: “Jullie konden mij niet helpen, de homeopathie wel. U had niets voor diarree, niets voor fibromyalgie, niets voor Guillain-Barré. Logisch dat ik verder zoek.” Ze kunnen alleen beamen dat het heeft geholpen. Ik heb de Arsenicum-pilletjes altijd mee in de tas. Stonden ze raar van te kijken bij een concert in de Ziggo Dome. Omdat ik op leeftijd was vertrouwden ze het wel en mocht het mee naar binnen. Je maakt wat mee!’

Hele gezondheidsplaatje

Nicole Kramer-Schreuder, klassiek homeopaat in Nieuw-Vennep, ziet Suzanne tweeënhalf jaar geleden voor het eerst op consult. Nicole: ‘Ik zag een vrouw die doodmoe was. Ze had totaal geen energie. Overdag sliep ze regelmatig. Soms ging ze wel vier keer op een dag even liggen. Ze was volledig uitgeput doordat haar lichaam zoveel vocht, zouten en mineralen verloor. Nu is ze weer aan het werk. Onlangs heeft ze een fietstocht van 38 kilometer gemaakt, dat was eerder ondenkbaar. De Guillain-Barré is wellicht ook veroorzaakt door de chronische diarree. Het middel Arsenicum past bij Suzanne als persoon, bij de chronische diarree en ook bij de Guillain-Barré klachten. Saskia is iemand die van structuur houdt en van lijstjes maken en afwerken. Dingen moesten voorheen op een bepaalde manier. Dat zie je terug in het persoonlijkheidsbeeld van Arsenicum. Nu hoeft het allemaal niet meer zo perfect. Ook haar gezin helpt meer mee in huis.

Voedingssupplementen

In de behandeling waren voedingssupplementen ook van belang. Zo waren onder andere haar vitamine D, B12 en foliumzuur veel te laag. Haar mineralenhuishouding komt in balans. Suzanne kan nu weer gewoon haar leven leiden. Ze komt nog één keer in het half jaar op consult. In de toekomst kan ze vast zonder Arsenicum, maar nu is het nog een houvast. Ik kijk als homeopaat naar het hele gezondheidsplaatje. Als het nodig is, laat ik bloedonderzoeken uitvoeren. Ik kijk naar medicatie die patiënten al hebben, begeleid hen therapeutisch en indien nodig verwijs ik hen door. Homeopathie is maatwerk.’

www.homeopathie-haarlemmermeer.nl

Guillain-Barré

Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel. Er is sprake van spierzwakte of verlamming en vaak ook van gevoelsstoornissen zoals gevoelloosheid of tintelingen. De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen tot een tijdelijk volledige verlamming waarbij ook ademhalingsspieren en aangezichtsspieren verlamd kunnen raken. De meeste patiënten herstellen weer.
Bron: spierziekten.nl

Gelezen in: Homeopathie Magazine november 2019

NB DE NAAM ‘SUZANNE’ IS EEN PSEUDONIEM.
Op de foto: homeopaat Nicole Kramer

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.