‘Ik kom uit de duisternis’

Kristina Vrouw bij zonsondergangis opgeleid in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en heeft jarenlang een drukke praktijk als acupuncturist gehad. In november 2020 verandert haar leven compleet als ze op haar fiets wordt geschept door een auto. Vervolgens kijkt ze in dat jaar de dood nog twee keer in de ogen. Maar ze is er nog en hoe! Terugkijkend zegt ze: ‘ik ben steeds meer mezelf geworden’. Homeopaat Evelien Simon behandelde haar.

Door Manon Bruins-Maathuis, klassiek homeopaat en redactielid

Omver gereden

Kristina kende Evelien al van het Care for Women Centrum in Amersfoort waar zij beiden een praktijk hadden. ‘We behandelden daar vrouwen van 8 tot 88 jaar. Ik had een klik met Evelien. Zij kwam af en toe naar mijn praktijk en ik riep als het nodig was ook haar hulp in. In november 2020 veranderde mijn wereld compleet. Ik werd geschept door een auto. Het gevolg was een dubbele bekkenbreuk en een forse hersenschudding. Aan dat laatste heb ik Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) overgehouden. Het heeft mij maanden gekost om weer te leren lopen. Ook lezen en praten moest ik opnieuw leren. Mijn hersens waren net gehakt, niets ging meer vanzelf.

Als je 31 jaar als therapeut hebt gewerkt, weet je hoe de hazen lopen na ontslag uit een ziekenhuis. En toch viel het me rauw op mijn dak. Als patiënt aan de ontvangende kant van ons zorgsysteem staan, viel me niet mee. Er is een hoog ‘zoek het maar uit’ gehalte als je uit het ziekenhuis komt. Ik heb dat als een grote shock ervaren. Ik kwam in een molen van therapieën: psychologie voor traumaverwerking en de opgelopen straatangst en revalideren in Klimmendaal. Terwijl ik daar nog middenin was, bleek bij een controle röntgenfoto van mijn bekken dat ik een tumor in mijn buik had. Er zat 850 gram aan verkalkte vleesbomen in mijn baarmoeder. Na de operatie die volgde vertelde de specialist dat er een darmperforatie had gedreigd door de druk van al die kalk op mijn darmen.’

Intensive Care

‘Evelien had Arnica voorgeschreven bij het herstel na het ongeluk, maar ook voor tijdens de operatie. Tijdens de hele operatie heb ik maar 100 ml. bloed verloren, ik vond het een wonder. In september 2021 was ik weer opgeknapt, voor zover mogelijk. Ik had behoefte aan het strand en aan de zee! Er stond een koude wind die dag. ’s Avonds thuis had ik een kuchje. Later die week had ik een controle afspraak in het ziekenhuis en men vond dat ik toch beter een PRC test kon laten doen. Mijn man en ik bleken beiden positief. We vielen van onze stoel. Ik ben in twintig jaar niet verkouden of grieperig geweest. Ik had niet veel klachten, dacht ik, behalve wat hoesten. Ook was ik tweemaal flauwgevallen bij het opstaan uit bed. Mijn man belde daarom wel de huisartsenpost en binnen een half uur stond er een arts aan mijn bed. Ik bleek een dubbele longontsteking te hebben en een zuurstofgehalte van 84% (red: de normaalwaarde ligt boven de 95%). Met de ambulance werd ik afgevoerd naar het ziekenhuis, mijn man mocht niet mee, omdat hij koorts had. ‘Zie ik jou nog?’, schoot er door mijn hoofd. Ik kreeg vijf soorten zuurstof toegediend, maar het hielp niet voldoende. Infusen werden links en rechts in mijn armen geschoven en ik werd voorbereid op de IC. Daar ben ik twee weken in coma gehouden. Overal in mijn lichaam waren slangen.

Het wakker gemaakt worden heb ik als zeer traumatisch ervaren. Oude trauma’s van vroeger werden getriggerd. Ik lag vastgebonden in bed, kon mij niet bewegen, ik kon niet praten. Ik heb zulke angstaanvallen gehad. Het was zo heftig dat ik weer in coma gebracht moest worden. De tweede keer ben ik er wel goed uitgekomen. De weken daarna stonden in het teken van fysiotherapie en logopedie. Toen ik na weken weer rollatorvrij was, ben ik emotioneel volkomen ingestort.’

Aconitum

‘Ik was bang om te gaan slapen, vooral voor het wakker worden. Ik had het idee dat er tien man boven op mij zaten om mij te wurgen. Evelien schreef mij Aconitum voor. Dit heeft voor een enorme verbetering gezorgd; mijn cellen konden alle opgeslagen angsten en trauma’s eindelijk loslaten. Het werd veel helderder in mijn hoofd. Ook de EMDR-behandeling bij de psycholoog verliep rustiger met de Aconitum. December 2021 voelde voor mij als afsluiting van een rot jaar. 2022 kan alleen maar beter worden.

Inmiddels kan ik weer wandelen en praten, langzaam maar zeker kom ik uit de duisternis. Ik ben er altijd voor mijn patiënten geweest, nu ben ik er ook voor mezelf. Voor een verkalkt melkkliertje in mijn borst krijg ik van Evelien het middel Conium. Ik was hard voor mezelf, pushte me tot het uiterste. Nu heb ik me moeten overgeven en ontvang ik warmte en voel ik zachtheid.’

Niet meer hollen, rennen, vliegen

Evelien Simon is klassiek homeopaat en heeft haar praktijk in Nijkerk. Evelien vertelt: ‘Kristina en ik deelden vroeger al veel informatie over natuurlijke geneeswijzen. We hielpen elkaar als therapeuten verder. Na het auto-ongeluk heb ik haar Arnica voorgeschreven. Later, in april 2021 kwam Kristina bij mij vanwege haar verkalkte baarmoeder. Ik schreef toen Conium voor, maar de verkalking was zo groot dat een operatie noodzakelijk was.

In juli was de operatie gepland, toen kreeg ze Arnica voor en na de operatie. Ook het middel Staphisagria heb ik ingezet vanwege de snijwonden in haar buik. De operatie verliep heel soepel en Kristina heeft weinig pijnmedicatie gehad. Ze wilde zoveel mogelijk haar zelfherstellend vermogen ondersteunen. Rond die tijd voelde ze ook de verharding van de melkklier in haar borst. Kristina vroeg of ze het middel Conium opnieuw hiervoor kon gebruiken. Na een maand berichtte ze dat de verharding duidelijk veel zachter was. In september waren Kristina en haar man Dirk ziek door Corona. Ze verslechterde zo snel dat ik, voordat ze in coma werd gebracht, geen middelen heb kunnen voorschrijven.

In november hadden we weer contact. Ze vertelde dat ze een enorme breakdown had gehad. De EMDR-therapie die ze volgde, maakte veel los. Door het heftige ontwaken uit de kunstmatige coma is haar reptielenbrein aangeraakt en zijn oude jeugdtrauma’s geactiveerd. Vooral wakker worden is een drama, dan herbeleeft ze het wakker worden uit de coma. Totale paniek en angsten, beschrijft ze, met zweten, hartkloppingen, druk op de borst, kokhalzen en verstijven. Ze wil voorkomen dat ze de rest van haar leven angst houdt om wakker te worden. Passend bij de paniek die Kristina voelde is het middel Aconitum. Het bijzondere is dat Kristina dit middel kent vanuit de TCG. Aconitum past in de Chinese leer bij de nierenergie. De nierenergie beïnvloedt angst. In de bijnieren wordt het hormoon adrenaline geproduceerd. Dit hormoon zorgt voor de heftige vecht- en vluchtreactie.

Na Aconitum vertelt ze: ‘Er komt meer rust in mij. Op dieper niveau kan ik veel beter ontspannen. Niet meer hollen, vliegen, rennen. Het heilige moeten is er af. Nu kan ik voor het eerst van mijn leven in bed blijven liggen met rust in mijn hoofd. Dit middel werkt voor mij heel diep door. Ik zie wel waar het mij gaat brengen.’

NB DE NAAM ‘KRISTINA’ IS EEN PSEUDONIEM.

www.homeopathienijkerk.nl

Gelezen in: Homeopathie Magazine mei 2022

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.