Homeopathie helpt je de lucht in!

VliegangstYolande had ernstige darmklachten en ging hiervoor in behandeling bij klassiek homeopaat André Ernst. En passant pakte hij ook haar vliegangst aan. Die had Yolande al jaren, maar de droom van haar man, een reis door de Verenigde Staten, motiveerde haar om de angst achter zich laten. Ze vroeg zich af: kan dat ook met homeopathie?

Door Manon Bruins-Maathuis, klassiek homeopaat en redactielid

Yolande: ‘Vijf jaar geleden ben ik bij homeopaat André Ernst terechtgekomen. Ik had toen erg veel last van darmklachten. De reguliere diagnose was diverticulitis (zie kader – red.). Van de arts kreeg ik ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. De eerste keer heb ik die echt genomen, ik had er zo’n last van. Maar dat is eigenlijk tegen mijn aard – ik ben een slechte medicijnslikker. Ik had gehoord van een homeopaat in Zevenaar, daar ben ik toen naartoe gegaan. Nu gaat het een stuk beter met me. Niet alleen de homeopathische geneesmiddelen doen hun werk, ik gebruik ook met grote tevredenheid de bij mij passende celzouten.

Vliegangst

Verder had ik last van vliegangst. Ik ben wat ouder en niet gewend om te vliegen. Mijn moeder was er ook heel bang voor. Ik begin er niet aan, dacht ik. Maar een aantal jaren terug wilden mijn man en ik graag naar Ierland. Toen moest ik eraan geloven. Ik heb mijzelf in het vliegtuig zo’n anderhalf uur in bedwang gehouden met een puzzelboekje. Ik durfde beslist niet naar buiten te kijken, en er moest ook niemand tegen me praten. Tijdens de vakantie spookte het steeds door mijn hoofd dat we ook nog terug moesten vliegen. Ik dacht op de terugreis boven Londen – omdat het vliegtuig al hoogte begon te verliezen – dat we een noodlanding gingen maken. Dat nooit weer, dacht ik. Maar mijn man had een grote droom: hij wilde dolgraag naar Amerika. Kijken naar de gezichten van de presidenten die in Mount Rushmore zijn uitgehouwen. Ik durfde eigenlijk geen vliegtuig meer in, maar hij wilde ook niet alleen. Bij de homeopaat kwam mijn angst voor vliegen ter sprake. Hij dacht dat hij er iets mee kon. Het zal wel, dacht ik. Ik was heel sceptisch. Hij wilde er echt achterkomen waarom ik zo bang was. Hier hebben we een aantal gesprekken over gevoerd. Voor de paniek heb ik daarna ondersteunende middelen gekregen. Ik moet zeggen dat ik me rustiger gevoeld heb.

Controle

Mijn grootste probleem met vliegen is dat ik dan de controle kwijt ben en die wil ik graag vasthouden. Zo sta ik in het leven. Het ergste is het idee dat er niets onder me is als ik vlieg. Ik hang daar maar en ik kan er niets aan doen. Ik was bang om in het vliegtuig in paniek te raken, en deze vlucht duurde 8,5 uur. Maar door de druppels was ik rustiger. De gesprekken en middelen hebben geholpen, ik ging me er sterker door voelen. Uiteindelijk hebben we vijf heerlijke weken gehad waarin ik me geen zorgen over de terugreis heb gemaakt. Vliegen wordt nooit mijn hobby, maar het vormt geen belemmering meer. Vorig jaar november ben ik naar Oeganda geweest, dat ging alweer een stuk beter. Mijn darmen zijn nu ook goed, ik heb geen diarree meer. Als ik goed op mijn voeding let, gaat het helemaal goed. Ik ben nu niet meer bang voor mijn eigen lijf. Voorheen had ik zoveel pijn, altijd diarree. Ik ga nog af en toe naar André voor onderhoud. Van de zomer gaan we op vakantie naar Bretagne, maar we gaan vast nog een keer vliegen!’

De behandelaar

Klassiek homeopaat André Ernst: ‘Yolande is bang voor controleverlies en dat uit zich onder meer in vliegangst. Ook maakte ze zich er zorgen over dat de diverticulitis weer zou opspelen tijdens een reis, waardoor ze opgenomen zou moeten worden in een ziekenhuis. Ik had Yolande al langer onder behandeling voordat haar vliegangst ter sprake kwam. De middelen die ik had voorgeschreven voor de darmen gaven verbetering. Maar het frappante aan dit verhaal is dat het middel dat past bij Yolande vliegangst ook heel goed heeft gewerkt op de darmen. Het belangrijkste homeopathische geneesmiddel dat ik heb voorgeschreven is Argentum nitricum. Dit middel past bij koliekpijnen, opgeblazen buik én het is een belangrijk middel bij vliegangst. Daarnaast past het bij mensen die een hoofd vol zorgen hebben: “Als dit maar niet gebeurt, als dat maar goed gaat.” Het past bij mensen die in de schouwburg aan de zijkant willen zitten om er snel weer uit te kunnen.

Celzouten

Verder heeft Yolande voor haar darmen drie passende celzouten voorgeschreven gekregen. Na de zomer van 2013 is ze naar Oeganda geweest voor haar werk. Daar zat al een stuk meer ontspanning in. Yolande durfde toen ook zonder reguliere darmmedicatie op vakantie te gaan. Als passend acuut homeopathisch geneesmiddel heeft ze Arsenicum album meegenomen voor haar darmen. Toen Yolande voor het eerst bij me kwam, was ze om de twee à drie weken ziek. Het begon met verkoudheid en
koorts en daarna volgde diverticulitis. Dat proces hebben we nu al een jaar niet gezien.’

Gelezen in: Homeopathie Magazine juni 2014

NB DE NAAM ‘YOLANDE’ IS EEN PSEUDONIEM.

……………………………………………………………………………………………….

DIVERTICULITIS

Een divertikel is een goedaardige uitstulping in de wand van de dikke darm. Divertikels ontstaan ongemerkt. De meeste mensen met divertikels hebben er nooit last van. Als een divertikel ontstoken raakt, krijgt u wel klachten. We spreken dan van diverticulitis.

……………………………………………………………………………………………….

André Ernst

André Ernst is opgeleid als fysiotherapeut, maar wilde meer holistisch werken met mensen. Vanaf 1985 werkt hij als klassiek homeopaat in Zevenaar. Daarnaast heeft hij twaalf jaar lesgegeven op de Homeopathie Academie Nederland in Almelo.

Bezoek voor meer informatie www.andreernst.nl.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.