Frederique (5) weer vrolijk zonder eczeem

Frederique, nu vijf jaar, kreeg als baby eczeem. De dermatoloog kon de opvlammingen verminderen met hormoonzalven en antibioticakuren, maar het eczeem niet genezen.
Een kinderarts stelde voor: waarom niet naar een homeopaat? Frederiques moeder en klassiek homeopaat Nathalie van der Stelt vertellen over de behandeling van Frederique.

Tekst: Manon Bruins

‘Frederique kreeg eczeem toen ze drie maanden oud was’, vertelt de moeder van Frederique. ‘Rode plekken op haar lichaam, beentjes en handjes, op haar armen, in de liezen en de oksels, en in haar gezicht. We zijn toen naar een dermatoloog geweest. Frederique kreeg hormoonzalven en antibioticakuren voorgeschreven. Meestal bleef haar huid zo’n zes weken vrij goed maar vervolgens kwam er weer een uitbarsting. Soms werd het eczeem zo erg dat we een kuur moesten geven.

Dieptepunt

Vorig jaar zomer was een dieptepunt: Frederique kreeg zo ernstig eczeem dat ze vier dagen in het ziekenhuis werd behandeld met teerzalf. Ze bleef er zelf gelukkig heel rustig onder, maar de invloed van het eczeem was groot. Ze heeft jarenlang ’s nachts pakjes van zijde gedragen om de huid te kunnen koelen, en wantjes om haar handjes om de huid te beschermen tegen scherpe nagels.

Vorig jaar begonnen we erop te letten of Frederique reageert op voedingsmiddelen. Toen we in november 2012 bij de kinderarts in het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam waren, zei ze: “Misschien is het een idee om met homeopaat Nathalie van der Stelt contact op te nemen.” De kinderarts had goede ervaringen met Nathalie. We hadden alles al gedaan en waren de hormoonzalf zat.

Homeopathie

Mijn man is met Frederique op consult geweest en heeft een uur gezeten en alles verteld. Nathalie heeft toen een eerste homeopathisch geneesmiddel gegeven. Dat ging toen niet goed. Frederique werd zo rood als een tomaat, haar huid zwol helemaal op. In december hebben we telefonisch overleg gehad met Nathalie. Ze heeft toen een nieuw middel voorgeschreven. Vanaf dat moment ging het snel bergopwaarts. Afgelopen februari zijn we weer op consult gegaan bij Nathalie. Toen was het eczeem al flink verbeterd. Daarnaast hebben we ook aanpassingen gedaan in Frederiques voeding. Ze krijgt geen koemelk meer, geen ei. We smeerden haar tweemaal daags in met koelzalf en ze kreeg drie keer per week haar korrels van Nathalie. Nu gaat het erg goed, haar eczeem is zo goed als weg. En we zien geen verergeringen meer. We noemen haar homeopathische geneesmiddel het “zon, zee en strand-pilletje”. Ze is nu zelfs bruin geworden, waar haar huidje dat vorig jaar helemaal niet kon.

Een heel ander kind

Als je haar nu ziet, dan zegt iedereen dat het een “heel ander kind” geworden is. Veel opener en gezelliger. Ze kriebelt af en toe nog wel, dat is een gewoonte geworden. Waar een ander meisje aan haar haartjes draait, kriebelt zij. Nathalie heeft ons goed begeleid, we hebben dat heel prettig gevonden. Ik adviseer af en toe mensen om naar haar toe te gaan. Frederique zelf zegt: “Het gaat heel goed, ik heb weinig kriebeltjes. Ik hoef mijn kriebelpyjama niet meer aan.”’

Nathalie van der Stelt

‘Frederique was vier jaar oud toen ze bij mij op consult kwam’, vertelt homeopaat Nathalie van der Stelt. ‘Ze had extreem veel eczeem, van top tot teen zat ze onder. In het verleden was ze een paar keer opgenomen in het ziekenhuis. Daar kreeg ze een pakje met hormoonzalf aan. Frederiques huid reageerde op van alles: op voedingsmiddelen, honden en katten, baden en stress. Dan speelde haar huid flink op. Frederique had nat eczeem, dat werd vuurrood en ze had pusachtig vocht op haar gezicht. Ondanks alle maatregelen krabde ze haar huid regelmatig tot bloedens toe open. Ook onder haar haartjes zaten veel schilfers en dat gaf enorme jeuk. Zodra Frederique zich ging omkleden begon het al vreselijk te kriebelen. Op vakantie naar zon en zee werd de huid veel rustiger.

Beter in haar vel

Mijn eerste voorschrift was een plantaardig middel, Pulsatilla. Daar verbeterde Frederique niet op. In december ben ik gaan zoeken naar een beter middel. Na inname van Natrium muriaticum ging het snel veel beter. De ouders konden het gebruik van de hormoonzalf afbouwen. Een aantal voedingsmiddelen dat eerder tot heftige reacties had geleid, kan Frederique nu beter verdragen. De jeuk is zo goed als weg. Frederique zit duidelijk beter in haar vel. Ik vind haar echt een ander meisje geworden, ze hoeft ook minder te huilen. Ook het slapen is vooruitgegaan doordat ze niet meer wakker wordt van de jeuk. Haar lichaam en gezicht zijn nu helemaal vrij van eczeem.

De kinderarts en de dermatoloog reageerden enthousiast. Ik ben blij dat Frederique weer staartjes in haar haar kan dragen doordat ze geen jeuk op haar hoofd meer heeft. Ze is een vrolijk meisje geworden.’ •

Frederique voor en na de homeopathische behandeling

……………………………………………………………………………………………….

NATHALIE VAN DER STELT
Nathalie van der Stelt is klassiek homeopaat en studeerde aan de Academie voor Natuurgeneeskunde in Hilversum. Ze werkt graag en veel met kinderen in haar praktijk aan huis in Bergschenhoek. Hier ontvangt ze onder meer kinderen met huidproblemen als waterwratjes en eczeem. Bezoek voor meer informatie www.gezinshomeopathie.nl of www.kinderhomeopathie.nl.

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.