Artrose een halt toeroepen

Madelon is bijna 62 jaar als ze voor het eerst bij klassiek homeopaat Ben Bongers komt. Ze lijdt veel pijn aan haar gewrichten door artrose, osteoporose en scoliose met afglijdende wervels. Voor een operatie aan haar vingers, waarbij kraakbeen wordt verwijderd en botdelen vastgezet worden, vraagt ze aan Bongers of homeopathie de botgroei na de operatie kan helpen versnellen.

Tekst: Manon Bruins

Madelon, inmiddels 64 jaar: ‘Ik ben heel verbaasd over wat homeopathie voor een lichaam kan doen. Ik heb door heel mijn lichaam artrose; de afgelopen jaren zijn aan mijn vingers gewrichten vastgezet en kreeg ik een knieprothese. Eigenlijk ben ik helemaal versleten door artrose. Het herstel na die operaties viel tegen: de gewrichten wilden niet goed meer aangroeien door een storing in de botopbouw. Toen kwam ik een kennis tegen die goede ervaringen had met het herstel van haar gebroken been met homeopathie. Ik wilde dat wel proberen. Het eerste consult was heel prettig: er werd naar me geluisterd.

Ik gebruikte onder meer Lyrica en andere “zware jongens” tegen de pijn, maar die hielpen maar een paar uur. De homeopathische middelen, vitamine D en de celzouten die Ben voorschreef, hielpen zo goed dat ik van de pijn afkwam. Nu slik ik helemaal geen pijnstillers meer. Toen ik vorig jaar ook nog last kreeg van osteomalacie in mijn bekken en osteoporose heeft Ben dat proces met homeopathie kunnen stopzetten. Ik kon toen bijna niet meer lopen, alleen op krukken kwam ik nog vooruit. Het voelde alsof mijn onderlichaam te zwak was om mijn bovenlichaam te dragen. Ik dacht toen dat ik in een rolstoel terecht zou komen. Ik was net flink opgeknapt toen mijn man ziek werd. Ik ben heel dankbaar dat ik er de kracht voor had om hem tot zijn dood zo goed te mogen verzorgen.’

Huisarts

‘Ik heb met mijn huisarts overlegd over de homeopathische behandeling. Mijn lichaam had een tekort aan zouten en mineralen en dan gaat het botsen. Ik had al diverse operaties meegemaakt en voelde dat ik daar niet van herstelde. Met homeopathie herstelt mijn lichaam wel. Nu is het niet meer nodig om naar de specialist te gaan. De huisarts luisterde goed en zei toen: “Dan doet uw lichaam het goed hierop.” Een echt antwoord over hoe het kan dat ik veel minder pijn heb, heb ik niet van hem gekregen. Achteraf vind ik het jammer dat ik me niet eerder in homeopathie heb verdiept. Homeopathie kan artrose niet genezen, maar wel een halt toeroepen. Ik voelde dat de artrose bezig was om zich uit te breiden naar mijn tenen en ellebogen. Toen ik dat aangaf, paste Ben zijn voorschrift aan en nu merk ik dat het zelfs iets verbetert.’

Wonderdokter

‘Veel mensen zien aan me dat ik veel beter loop, want ik liep eerder letterlijk krom van de pijn en de scoliose. Mijn homeopaat is net een wonderdokter, ook al weet ik dat mijn lichaam zélf aan het werk wordt gezet. Zelfs mijn kleinzoon van vier riep: “Oma, u loopt weer recht! U liep eerst helemaal zo.” En dan deed hij een levensechte imitatie van hoe krom ik liep. Ik kan weer met hem spelen, ik kan weer winkelen, dat had ik twee jaar terug niet gekund. Je kunt rustig zeggen dat ik een tweede leven heb gekregen.’

De behandeling

Klassiek homeopaat Ben Bongers: ‘Madelon kwam in januari 2011 in mijn praktijk. Haar klachten waren scoliose, artrose en osteoporose. Haar vraag was of ik iets had om haar botten na de operatie weer aan elkaar te laten groeien en om haar van de pijnmedicatie af te helpen. Tijdens de operatie was het kraakbeen van de gewrichten van haar vingers afgekrabd en werden de overgebleven botdelen aan elkaar vastgezet om geen pijn meer te hebben. Ook aan de rechterknie had Madelon acht operaties gehad. De eerste twee knieprothesen lieten los, de derde prothese zit nu goed vast en is stabiel. Door deze operaties had ze veel pijn.

De artrose is begonnen rond haar 44e. Eerst met ontstekingen en daarna met steeds meer verlies van kraakbeen. Haar rug stond op instorten. De homeopathische behandeling bestond uit het geven van botversterkende middelen, een passend middel tegen de ontstekingen, en een middel op de erfelijke aanleg voor artrose. Ten slotte passende celzouten, vitamine D en magnesium voor het verbeteren van de botdichtheid, en Arnica montana.

Nu gaat het boven verwachting goed. Ze maakt weer fietstochten van veertig kilometer en ze past weer op de kleinkinderen – dat was een jaar geleden ondenkbaar. Soms kun je met homeopathie het onmogelijke toch waarmaken. De levenskracht kan, met de juiste stimulans door homeopathie, nog heel veel bereiken. Madelon is een vrouw met doorzettingsvermogen: ze haalt alles eruit wat erin zit. Nu komt ze ongeveer eens in de acht weken op consult om te kijken of we nog meer vooruitgang kunnen boeken.’

……………………………………………………………………………………………….

Artrose, Scoliose en Osteoporose

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage, is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd wordt. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Door slijtage van gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Scoliose is een versterkte verkromming van de wervelkolom naar links of rechts, oftewel een ‘kromme rug’. Omdat de ribben met gewrichtjes aan de wervelkolom verbonden zijn, draaien deze mee. Hierdoor zie je vaak een stuk schouderblad aan één kant uitsteken. Als iemand met scoliose voorover buigt, zie je duidelijk een ‘bochel’ ontstaan op de rug. Dit wordt een ‘gibbus’ genoemd.

Osteoporose betekent letterlijk: poreus bot. Osteoporose is in feite het proces van achteruitgang van de kwaliteit van de botstructuur door te snelle botontkalking. Dit ontstaat door een te snelle afbraak of een vertraagde opbouw van bot. Bij de meeste mensen wordt osteoporose pas ontdekt als ze een bot breken.

……………………………………………………………………………………………….

BEN BONGERS
Klassiek homeopaat Ben Bongers werkt in het Paramedisch centrum In Beweging te Oosterbeek. Hij kwam in aanraking met homeopathie door de opleiding tot drogist die hij in de jaren tachtig volgde. In 2006 studeerde hij af aan de Hogeschool Natuurgeneeskunde en Klassieke Homeopathie in Arnhem en vanaf 2007 volgt hij intensieve nascholingen op het gebied van de ziekteclassificatie. Voor meer informatie: www.klassiek-homeopaat.com en www.ziekteclassificatie.nl.

NB DE NAAM ‘MADELON’ IS EEN PSEUDONIEM.

Uit Homeopathie Magazine HM, februari 2014

Homeopathische middelen worden gekozen op basis van een totaalbeeld van de klachten. Dit artikel is niet geschikt als zelfhulp. Raadpleeg een homeopaat om een passend homeopathisch middel te vinden.