Ervaringsverhaal: homeopathie bij het premenstrueel syndroom (PMS)

Vrouw premenstrueel syndroom pms menstruatie

Veel vrouwen ervaren in de periode voor hun menstruatie lichamelijke en geestelijke klachten die vallen onder het premenstrueel syndroom (PMS). Zo ook S., een vrouw van bijna veertig jaar die in mijn praktijk voor homeopathie komt voor verlichting van deze klachten.

Tekst: Peter Goosensen

Kort lontje

De vrouw vertelt: ‘Een week voor mijn menstruatie word ik gewoon de duivel. Ik heb dan een extreem kort lontje en kan niet meer reëel nadenken. Ook mijn onzekerheid komt in die periode naar boven, evenals mijn gebrek aan zelfvertrouwen. Er zitten twee poppetjes op mijn schouders: op de ene schouder mijn onzekere ik en op de andere een duiveltje, en ik kom daar niet tussen.’

Afvoerputje

Over haar werk zegt ze: ‘Soms voel ik me een afvoerputje. Iedereen heeft verwachtingen van me en alle ellende komt bij mij terecht. Er wordt aan me getrokken. Soms vraag ik me af of ik wel de juiste persoon op de juiste plek ben.’ En over haar jeugd: ‘Ik kon mijn vader nooit vertrouwen. Zijn stemming kon ineens omslaan, van samen lachen tot ineens knallende ruzie.’

Homeopathie

Op basis van wat S. me vertelt en in samenhang met de overige informatie die uit het consult naar voren komt, schrijf ik haar het homeopathische middel voor dat past bij de meest kenmerkende symptomen uit haar verhaal. In de eerste weken na inname van dit middel ervaart S. meer rust om in gesprek te gaan met haar partner. Mede hierdoor ontstaat er inzicht in haar situatie. In de maanden daarna zet de verbetering zich voort. Ze zegt zelf: ‘Rond mijn menstruatie voel ik me nu stabieler, ik ben niet meer de heks zoals vroeger.’

Premenstrueel syndroom

PMS is een afkorting voor het premenstrueel syndroom. Hieronder vallen klachten in de periode voorafgaand aan de menstruatie zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen of gevoelige borsten. Naar schatting heeft ongeveer 15 procent van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar te kampen met PMS.

Raadpleeg een homeopaat

Een klassiek homeopaat schrijft voor op de individuele symptomen van de patiënt. Wie kiest voor homeopathie als therapie doet er goed aan een afspraak te maken bij een ervaren en geschoold homeopaat. Op deze website kun je een homeopaat bij jou in de buurt vinden.

Meer artikelen over homeopathie bij PMS:

> Homeopathie verlicht PMS

> Onderzoek: Homeopathie en premenstruele klachten (PMS)


Word lid van de Vereniging Homeopathie