Eczeem

Eczeem is een ontstekingsachtige aandoening van de huid met jeuk en meer of mindere roodheid. Regulier worden bij eczeem meestal uitwendige en onderdrukkende smeersels voorgeschreven, waarbij na stoppen het probleem vaak weer terugkomt. Homeopathisch is eczeem ook niet gemakkelijk te behandelen. Geduld en uithoudingsvermogen zijn belangrijk.

Tekst: Jan Hoes

Klachten

Als je last hebt van eczeem, kan de huid nat of droog zijn, soms met blaasjes, kloofjes of korsten. Er kan een overgevoeligheid voor contact meespelen of een combinatie met luchtwegproblemen, zoals astma. Jeukend eczeem kan bij jonge kinderen nogal eens huilen en geïrriteerdheid opleveren. Eczeem is niet besmettelijk.

Lastig

Homeopathisch is eczeem niet gemakkelijk te behandelen. Zeker niet bij jonge baby’s met nog weinig persoonlijkheidskenmerken. Als homeopaat wil je niet zozeer het eczeem op zichzelf behandelen als wel de totale persoon mét het eczeem.

Geduld

Bij eczeem als enige klacht zijn er meerdere homeopathische middelen mogelijk. Vind dan maar eens het meest passende voor die persoon. Vaak is geduld en uithoudingsvermogen nodig, zowel bij patiënt als bij homeopaat. Persoonlijk vind ik het de moeite waard om vóór het consult te proberen zowel verwachtingen als mogelijkheden en moeilijkheden van de behandeling met elkaar te bespreken.

Observeren

Je mag van een homeopaat verwachten dat deze de locaties en vorm van het eczeem goed observeert en vragend zoekt naar andere lichamelijke symptomen, gedragingen of persoonseigenschappen. Soms ligt de sleutel voor het passende homeopathisch middel voor een kind bij de toestand van de moeder tijdens de zwangerschap of de bevalling. Het kan belangrijk zijn te weten welke omstandigheden of factoren de huid verbeteren en verslechteren, zoals het seizoen, weertype, temperatuur, tijd van de dag, water en voeding.

Wachten

Bij een jong kind kan het zinnig zijn om een tijdje te wachten als er na enkele middelen geen verbetering is opgetreden. Vaak is het kind dan wat meer ‘uitgerijpt’ en zijn wellicht nieuwe elementen in het verhaal aanwezig die wél naar een passend middel verwijzen.

Middelen

Er zijn geen homeopathische middelen te geven die standaard bij eczeem voorgeschreven worden. Vaak voorkomende middelen bij kinderen, zijn: Calcium-carbonicum (met zweten op hoofdje ‘s nachts), Viola-tricolor (bij krentenbaard), Graphites (bij plakkerig nat eczeem) en ook Mezereum (bij korsten met etter eronder op hoofd of gezicht). Als uitwendige jeukstillende zalf of crème schreef ik nog wel eens Cardiflor voor.

Homeopaat

Het is niet verstandig om bij eczeem zelfmedicatie toe te passen, ook vanwege de kans op een beginverergering. Ga liever naar een goede homeopaat. Die vind je hier.

 

Meer lezen:

Frederique (5) weer vrolijk zonder eczeem >
Onderzoek: Homeopathie bij kinderen met atopisch of constitutioneel eczeem >

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >