Spring naar content

De meeste bacteriën zijn onze vrienden

De meeste bacteriën zijn onze vrienden

Antibioticaresistentie en homeopathieWist je dat ruim 1,5 kilo van je lichaamsgewicht uit bacteriën bestaat? Op je huid zitten er wel ruim een miljoen. De meeste bacteriën in ons lichaam bevinden zich in onze darmen.

Het zijn vooral goede bacteriën die we nodig hebben om te leven: om ons voedsel te verteren en zelfs ook om sommige vitamines aan te maken.

Slechts een klein deel van de bacteriën kunnen kwaad. Je krijgt er pas last van als ze de barrières van je afweermechanisme doorbreken of als er een overgroei is. Vaak is het zo dat je weerstand op dat moment minder goed is.

Door Merel Kolderie

Infecties en antibiotica

Een infectie is een aandoening die ontstaat als micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten ons lichaam binnendringen en een ontstekingsreactie veroorzaken. Bij een bacteriële infectie worden vaak antibiotica voorgeschreven. Antibiotica werken niet bij een virusinfectie, dit soort infecties gaat vaak vanzelf over of er wordt een antivirusmiddel ingezet.

Antibioticaresistentie

Bij antibioticaresistentie worden bacteriën steeds resistenter tegen antibiotica waar ze eerst wel gevoelig voor waren. Antibioticaresistentie is een gevolg van natuurlijke en genetische mutatie van de bacteriën. Ongepast gebruik van antibiotica voor mensen en dieren is één van de oorzaken dat de overdracht van resistente bacteriën wordt bevorderd. Na verloop van tijd worden antibiotica hierdoor minder effectief en uiteindelijk onbruikbaar.
Infecties veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën [1] worden beschouwd als een grote bedreiging voor de wereldgezondheid. Resistente bacteriën kunnen zich via water, bodem en lucht verspreiden.

Er is veel behoefte aan behandelingen van infecties zonder antibiotica. In de complementaire behandelwijzen is gelukkig een veelvoud aan mogelijkheden beschikbaar om het gebruik van antibiotica te reduceren [2].

Antibiotica lange termijn

Mensen die in een periode meerdere antibioticakuren hebben gehad, zijn minder vitaal. Geregeld is er sprake van een terugkeer van de klacht waartegen antibiotica voorgeschreven werd.

Het gebruik van antibiotica heeft een direct en onherroepelijk effect op het microbiële ecosysteem in de darmen [3]. Antibiotica doden niet alleen de boosdoeners, antibiotica verstoren het microbioom: een delicaat evenwicht van bacteriën dat onze gezondheid bepaalt en helpt te reageren op een infectie.

Onbalans in de darmen kan zorgen voor lichamelijke maar ook voor mentale klachten, zoals angst en depressie. Bijvoorbeeld 90% van de serotonine in je lichaam wordt aangemaakt in de darmen.

Als het microbioom (de bacteriën, virussen, gisten en schimmels) in de darmen verzwakt is, heb je een verminderde weerstand, waardoor je vaker ziek kan worden én er een vicieuze cirkel kan ontstaan.

Op de lange termijn kunnen er, vooral bij jonge kinderen, negatieve effecten op de gezondheid zijn [4], zoals een verhoogde kans op allergie, obesitas of ontstekingsziekte aan de darmen (IBD).

Is er iets anders dan antibiotica?

We zagen al dat er een infectie optreedt als je een verlaagde weerstand hebt. Als er antibiotica worden genomen kan onze afweer verder verzwakken. Het is dan ook van belang je weerstand zoveel mogelijk te verhogen.

Homeopathie kan bij het verhogen van de weerstand een belangrijke rol spelen. Een juist voorgeschreven homeopathisch geneesmiddel kan bij ontstekingen zoals blaasontsteking, keelontsteking of oorontsteking snel werken. Een homeopathisch geneesmiddel wordt voorgeschreven op basis van de symptomen en passend bij jou als persoon.

Er kunnen tien kinderen zijn met een oorontsteking die alle tien een ander, bij hen passend, homeopathisch geneesmiddel nodig hebben. Het ene kind wil druk en ligt op zijn pijnlijke linkeroor, het andere heeft aan de rechterkant zoveel pijn dat het aanraking niet kan verdragen.

Een juist gekozen homeopathisch geneesmiddel kan snel werken. Meestal is er na een paar minuten tot een paar uur een afname van pijn. Zo kun je binnen een dag al van een ontsteking verlost zijn.

Onderzoeken homeopathie bij acute infecties

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben de werking van homeopathie bij infecties aangetoond. We noemen er hieronder enkele:

  1. Onderzoek uitgevoerd door verschillende Europese Universiteiten toont aan dat homeopathie effectief is bij terugkerende blaasontsteking [5].
  2. Acute rhinosinusitis is een ontsteking of infectie van de neusbijholten. Uit een gedegen onderzoek blijkt de effectiviteit van homeopathie bij deze aandoening. [6]
  3. Ongeveer driekwart van de antibiotica wordt gebruikt om luchtweginfecties te bestrijden. Er zijn meta-analyses aangehaald waarbij homeopathie in kwalitatief goede onderzoeken naar luchtweginfecties een “substantieel positief effect” had. Gerenommeerde epidemiologen stellen dat het bewijs voor de werkzaamheid van homeopathie bij luchtweginfecties vergeleken kan worden met de beste bewijsvoering van reguliere medicatie. [6]
  4. Een Oostenrijks-Nederlands team van artsen en dierenartsen zocht in de wetenschappelijke literatuur naar de rol van homeopathie bij het terugdringen van antibioticaresistentie.Als mensen of dieren behandeld werden met specifieke homeopathische geneesmiddelen, was er minder antibiotica nodig. De auteurs bevelen aan om homeopathie te onderwijzen op academisch niveau, op medische en diergeneeskundige faculteiten. [7]

Bronnen

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.