Darmen en het immuunsysteem

Het immuunsysteem, ook wel onze afweer genoemd, vormt onze verdediging tegen ziekmakende micro-organismen. Een belangrijk deel van dit afweersysteem bevindt zich in onze darmen.

Door: Peter Goosensen

In de darmen verblijven zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Samen maken ze onderdeel uit van het microbioom, de verzameling van micro-organismen die in en op ons lichaam wonen. De samenstelling van het microbioom verschilt per individu en verandert bovendien gedurende ons leven. Het microbioom in de darmen draagt eraan bij dat de afweercellen van het immuunsysteem optimaal kunnen functioneren. Hieruit kunnen we concluderen dat een gezonde darmflora onmisbaar is voor een goed werkend immuunsysteem.

Microbioom

Het microbioom ontstaat al tijdens de bevalling, als het maagdarmkanaal van de pasgeborene in contact komt met bacteriën die afkomstig zijn van de huid en de slijmvliezen van de moeder. Deze fase bij het ontstaan van het microbioom is essentieel. Onderzoek wijst namelijk uit dat kinderen die tijdens de geboorte niet of onvoldoende in aanraking zijn geweest met de bacteriën van de moeder (zoals bij een keizersnee) een grotere kans hebben op het ontwikkelen van allergie, astma of eczeem.

Borstvoeding

Een gevarieerd microbioom draagt bij aan de werking van het immuunsysteem. Het al dan niet krijgen van borstvoeding is van invloed op de samenstelling van het microbioom. Daarnaast komt de baby via de moedermelk in contact met stofjes die via de voeding van de moeder in de moedermelk terecht zijn gekomen. Kinderen die flesvoeding hebben gehad hebben niet kunnen wennen aan deze stofjes (allergenen) waardoor er een grotere kans bestaat op het ontwikkelen van een allergie.

Innerlijke balans

Wanneer een organisme uit balans raakt en er klachten ontstaan kan homeopathie de vitaliteit op een natuurlijke manier ondersteunen. Een homeopathisch middel dat aansluit bij de individuele symptomen draagt bij aan innerlijke balans en welbevinden. Wie hier meer over wil weten kan een afspraak maken bij een homeopaat.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

Bronnen:
> https://mediator.zonmw.nl/mediator-40/moedermelk-lijkt-goed-voor-gunstige-darmbacterien/
> https://www.darmgezondheid.nl/nieuws-allergieen-oorsprong-darm/
> https://www.nature.com/articles/nature11234

Meer lezen over het immuunsysteem:
> https://vereniginghomeopathie.nl/ons-immuunsysteem-deel-1/
> https://vereniginghomeopathie.nl/ons-immuunsysteem-deel-2/
> https://vereniginghomeopathie.nl/ons-immuunsysteem-deel-3/