Spring naar content

Concentratieproblemen bij kinderen? Homeopathie kan helpen

Concentratieproblemen bij kinderen? Homeopathie kan helpen

Concentratieproblemen bij kinderen? Homeopathie kan helpenDoor Lilian Peters

Kinderen die hun gedachten er niet bij kunnen houden, die dagdromen of juist druk gedrag vertonen, het komt vaak voor. Op dit moment slikt zo'n 4,5 procent van de kinderen tussen de 6 en de 18 jaar methylfenidaat, een geneesmiddel dat aandachtsproblemen en hyperactief en impulsief gedrag vermindert. Dit geneesmiddel heeft echter ook bijwerkingen en er zijn nog geen studies gedaan naar de effecten op lange termijn. De Gezondheidsraad heeft zijn zorgen geuit over het toenemend aantal kinderen dat dit middel krijgt voorgeschreven.

Eisen en prikkels

De eisen die onze maatschappij stelt aan kinderen liggen voornamelijk op intellectueel gebied. Voor sommige kinderen is het moeilijk om hieraan te voldoen. Kinderen staan bovendien bloot aan allerlei prikkels en niet alle kinderen kunnen die prikkels even gemakkelijk verwerken. Met als gevolg dat ze angstig kunnen worden, druk in hun hoofd, en moeite kunnen hebben om zich te concentreren. Soms vertonen ze hyperactief gedrag, maar ook komt het voor dat kinderen zich juist terugtrekken in zichzelf. Op school ontstaan er problemen in de klas, omdat sommige kinderen hun aandacht er niet meer bij hebben.

Piekeren

Aan concentratieproblemen kunnen allerlei oorzaken ten grondslag liggen. Het is zeer de moeite waard om uit te zoeken waar het gebrek aan aandacht vandaan komt Is het kind aan het piekeren, heeft het verdriet of verveelt het zich soms? Kinderen zijn gevoelig en spanningen kunnen zich vertalen in druk gedrag. Zaken als huiselijk geweld, problemen tussen de ouders, ziekte in het gezin of financiële zorgen kunnen een kind uit balans brengen. Soms zijn er ook erfelijke factoren in het spel of kan bepaalde voeding de klachten veroorzaken.

 

Tips bij concentratieproblemen bij kinderen

  • Zorg voor een goede nachtrust
  • Breng structuur aan in de dag
  • Houd regelmatig een pauze

 

Chronisch

Je af en toe niet kunnen concentreren is heel gewoon, maar wanneer het chronisch wordt, is het belangrijk om er iets aan te doen. In de homeopathiepraktijk zien we regelmatig kinderen met concentratiestoornissen.

Een homeopaat zal veel aandacht besteden aan het vinden van de oorzaak van de klachten. Hierop baseert hij of zij de keuze van het homeopathisch geneesmiddel. Door de enorme verscheidenheid aan oorzaken zijn homeopathische zelfzorgmiddelen minder geschikt voor de behandeling van concentratiestoornissen bij kinderen. Het is beter de hulp van een erkende homeopaat in te roepen.

 

Lilian Peters is klassiek homeopaat en is redacteur van HM.
Dit artikel schreef zij voor Lijfblad, informatiemagazine voor medewerkers in de drogisterijbranche.

www.linkedin.com/in/lilian-peters-a1b3885/ 

 

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.