Spring naar content

Het energierijke Budwig-ontbijt

Het energierijke Budwig-ontbijt

Het energierijke Budwig-ontbijtIn het Homeopathie Magazine van juni 2014 schreef arts voor homeopathie en redactielid Fernand Debats over Johanna Budwig (1908-2003) en haar onderzoek naar vetzuren. Op basis van haar inzichten heeft Budwig een voedingsprotocol ontwikkeld waarin het gebruik van kwalitatief goede, met fotonenenergie beladen lijnzaadolie een centrale rol speelt.

Bij deze alvast een smakelijk voorproefje: het originele recept voor het Budwig-ontbijt, zoals vermeld in het boek Öl-Eiweißkost door Johanna Budwig.

 

Het Budwig-ontbijt

Ingrediënten:

  • 100 gram magere kwark
  • 3 eetlepels lijnolie van biologische kwaliteit
  • 2 eetlepels rauwe melk*
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels Linomel**
  • Verse vruchten van het seizoen, noten en zaden naar keuze
  • Eventueel smaakmakers als kaneel of vanille

Bereidingswijze:

Meng de lijnolie, melk en honing met een staafmixer en voeg de kwark in kleine porties toe. U verkrijgt zo een stevig homogeen mengsel. Wanneer er een dikke brei ontstaat waar de staafmixer geen vat op heeft, voeg dan nog wat melk toe (geen water!). Door dit krachtige mixen ontstaat er een verbinding van de vetzuren in de olie en de eiwitten in de kwark. Deze olie-eiwitverbindingen kunnen gemakkelijker via de darmcellen worden opgenomen en in het bloed getransporteerd. Op deze manier kunt u hoeveelheden olie opnemen die in pure vorm niet verteerd zouden worden. Het opnemen van grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren vormt een essentiëel onderdeel van het Budwig-protocol bij kankerpatiënten.

Doe nu twee eetlepels linomel op de bodem van een schaaltje en leg hierop de helft van het gesneden fruit. Hierop komt het olie-eiwitmengsel. Daarop komt de rest van het fruit en de noten en zaden naar believen.

Variaties kunt u maken door het fruit af te wisselen en door aan het mengsel vers geperst citroensap, sinaasappelsap, banaan, cacao, kaneel, vanille of andere smakelijke ingrediënten als geraspte kokos toe te voegen. U kunt ook een hartige variant maken met bijvoorbeeld gesneden lente-uitjes of als toetje met een scheutje rum of Kirschwasser.***

Uw celmembranen zullen opgelucht ademhalen bij deze verse aanvoer van onverzadigde vetzuren.

 

*) Johanna Budwig benadrukt dat het rauwe melk moet zijn. U kunt eventueel wel gepasteuriseerde melk nemen, maar ze mag absoluut niet gehomogeniseerd zijn; in de handel verkrijgbare melk is vrijwel altijd gehomogeniseerd, dus alleen als u melk bij een boer kunt krijgen, voldoet die aan het oorspronkelijke recept. Geitenmelk kan ook. Ik los dit probleem ook wel op door kokosmelk te nemen; dit is niet volgens de richtlijnen van Dr. Budwig, maar ik weet dat ze zeer geporteerd was van kokosolie, omdat deze verzadigde vetten bevat die zeer gemakkelijk door de darm worden opgenomen en in de lever snel in energie worden omgezet; bovendien bevat kokosolie schimmelwerende stoffen als caprylzuur.

**) Linomel is een product dat alleen in Duitsland kant-en-klaar verkrijgbaar is. U kunt het zelf maken als volgt: meng vers gemalen lijnzaad met honing in de verhouding 6:1. De honing moet stevig door het gemalen lijnzaad gewreven worden of in een koffiemolen erdoorheen gemalen. De honing bedekt dan de kruimeltjes lijnzaad en zo wordt voorkomen dat de voedingsstoffen in het lijnzaad door inwerking van lucht oxideren. Budwig voegde ook een beetje melkpoeder toe vanwege de eiwitten daarin om het mengsel langer houdbaar te maken. Wanneer u de linomel vers bereidt, volstaan gemalen lijnzaad met honing.

***) Dr. Budwig beval kankerpatiënten die zeer verzwakt waren met mate alcohol aan in de vorm van uitsluitend wijn en champagne (Sekt), omdat alcohol een grote energetische waarde heeft en niet door kankercellen als voedsel kan worden gebruikt.

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.