Tics bij kinderen: het uiten van spanning…

De achtjarige Justin kwam met zijn moeder naar de praktijk. Om zijn mond zat een flinke huiduitslag, die schraal en rood was. Ik zag ook dat hij regelmatig likte aan zijn lippen en ook een bepaalde beweging deed met zijn kaken. Hij trok zijn mond ver open nadat hij iets had gezegd tegen mij of zijn moeder.

Dit was de reden waarom moeder de homeopathie in de arm nam. Moeder vertelt: “Justin heeft zichtbare tics ontwikkeld met de mond sinds het doormaken van een krentenbaardinfectie. Na het genezen van krentenbaard zijn de tics gebleven. Daarvoor had hij vaak dat hij op z’n shirts kauwde of likkend met zijn tong langs zijn mond ging. Dat keert steeds terug in de wintermaanden (clownsmond). De huid rondom zijn mond is kwetsbaar. Dan krijgt hij droge lippen met kloofjes.  Hij kan er moeilijk vanaf blijven. Hij is sowieso beweeglijk, kan moeilijk stilzitten aan tafel en heeft veel energie. “

Justin is de jongste van de klas. In groep 4 begon hij met het bijten op plastic. Hij heeft toen een bijtketting gehad, maar hij ervaarde dat niet als prettig.

Ik zie een heel open jongetje, aanhankelijk en graag bij moeder op schoot. Toen hij 5 jaar oud was, heeft Justin een jaar in het buitenland gewoond, omdat zijn vader daar werkte. Dat was een spannende tijd. Eerder is er een incident geweest, waarbij Justin alleen thuis was toen moeder zijn broer ging halen van de voetbaltraining. Het duurde langer en omdat de telefoon het niet deed, kon hij zijn moeder niet bellen. Sindsdien is hij bang dat er iets met zijn moeder gebeurt en wil hij niet meer alleen thuisblijven.

Justin kan af en toe een woedeaanval krijgen, als zijn oudere broer hem plaagt. Dan kan hij niet uit zijn woorden komen, gooit zichzelf neer of maakt iets stuk. Op zo’n moment kan moeder geen contact met hem krijgen.

Ik geef homeopathische middelen mee en na 3 weken belt moeder om te vertellen dat de uitslag om de mond bijna weg is. De tics zijn ook veel minder geworden. Deze tics zijn een uiting van een inwendige spanning, ten gevolge van angst. De homeopathische middelen die hij krijgt veranderen zijn bewustzijn. Hij kijkt als het ware anders de wereld in, zonder de spanningen die hij voorheen gevoeld heeft. Hij kan zijn levensenergie nu weer gebruiken om te ontwikkelen naar een evenwichtiger mens met vertrouwen.

Annelies Meester

Klassiek homeopaat

homeopathiemeester.nl

Meer blogs van Annelies Meester