Het zingen der dingen

Ik vertaal af en toe gedichten. Dat wist u al. Als ze me aanspreken. Wat me aanspreekt is de manier waarop wij ons verhouden tot de werkelijkheid. Dat vermoedde u ook al na mijn vorige blog.
’De mens wil bedrogen worden’ luidt een oud gezegde. Ik vermoed dat deze wijsheid in de wereld gezet is via slimme marketingprocedures en geraffineerde lobbying. En wel door degenen die het leuk vinden anderen te bedriegen. Door wie anders?

De verleiding is ook heel groot: de werkelijkheid laat zich gemakkelijk verdraaien. We zijn immers aangewezen op woord en beeld om de werkelijkheid weer te geven. Met woorden liegen is al heel gemakkelijk. Met beelden ligt dat anders. Kan een schilderij gelogen zijn? Kan een foto gelogen zijn? Ja een foto wel. Vroeger kon je nog een foto aandragen als bewijs. Dat lukt niet meer. De werkelijkheid wordt aan alle kanten gefotoshopt. Zoals modellen in glossies afgeslankt worden en van hun pukkeltjes ontdaan.

Kan muziek eigenlijk liegen? Lijkt me niet. Dingen zingen hun eigen lied. Ze liegen nooit. Daarom vind ik het gedicht ‘Die Dinge singen hör ich so gern’ van Rainer Maria Rilke zo fantastisch. Ik heb het voor u (vrij) vertaald:

Het zingen der dingen hoor ik zo graag aan.

Voor het woord van de mensen ben ik zo beducht.

Ze duiden alles zo letterlijk aan:

En dit noem je huis en dat daar heet haan,

En hier is de aanvang en de einder is lucht.

Beangstigend vind ik hun spel met de spot.

Ze weten alles wat komt en ging;

Geen berg wekt nog hun verwondering;

Hun goed en domein reikt precies tot aan God.

‘k Zeg jullie de wacht aan: Blijf ver hiervandaan.

Het zingen der dingen hoor ik zo graag aan.

Door jullie beroering: verstomd en verstijfd.

Jullie maken dat geen ding meer levend blijft.

Fernand Debats

Fernand Debats is arts voor homeopathie en houdt praktijk in Eindhoven en Middelburg volgens de klassieke homeopathie.

www.quodnatura.info

Meer blogs van Fernand Debats