Een zuil van zout

Iedereen ervaart verdriet in het leven. Soms raken mensen verstrikt in hun rouwproces, waarbij ze moeite hebben om voorbij het verlies, verdriet, schuldgevoel en boosheid te komen.

Een vrouw van middelbare leeftijd zoekt hulp voor pijnklachten aan haar gewrichten en spieren. Haar leven omvat een rijkdom aan ervaringen met een echtgenoot, kinderen en zelfs een kleinkind. Echter, haar emoties komen het meest naar voren wanneer ze praat over het overlijden van haar zusje tijdens hun jeugd. Destijds was ze op reis en bij haar terugkeer kreeg ze het hartverscheurende nieuws. Ze deelt: “Ik ben nooit meer dezelfde geworden. Ik heb het mijn vader nooit vergeven dat hij het niet eerder heeft verteld. Ik heb mezelf nooit vergeven dat ik op reis was. Ik mis mijn zusje nog elke dag.” Op mijn vraag of ze een foto van haar zusje in haar woonkamer heeft staan, antwoordt ze negatief. “Dat kan ik niet aan. Haar foto’s liggen in een doos, die ik nooit openmaak.”

In de Bijbel wordt het verhaal verteld van de steden Sodom en Gomorra die door God worden vernietigd. “Toen liet de Heer uit de hemel zwavel en vuur neerkomen op Sodom en Gomorra en hij vernietigde die steden en de hele vallei, met de inwoners van al de steden en met alles wat er op het land groeide. De vrouw van Lot, die achter hem liep, keek om en veranderde in een zuil van zout.” Net zoals de vrouw van Lot blijft deze vrouw vasthouden aan het verleden en lijkt ze er niet van los te kunnen komen. Het homeopathische middel Natrium muriaticum, gemaakt van zeezout, wordt vaak geassocieerd met mensen die vasthouden aan schuldgevoel, verlies, verdriet en niet in staat zijn om verder te gaan.

Ik stel voor dat ze een mooie foto van haar zus op een plek zet waar ze regelmatig langskomt. Ik moedig haar aan om toe te geven aan haar emoties, om te huilen of boos te zijn, en er een bloemetje of een lichtje naast te zetten. Hopelijk kunnen al de mooie en liefdevolle herinneringen die ze heeft gedeeld met haar zus weer een troostende plek in haar leven krijgen. Als ondersteuning schrijf ik het homeopathische middel Natrium muriaticum voor, in de hoop de “zuil van zout” weer tot leven te brengen en ruimte te creëren voor heling.

Manon Bruins

Manon is redacteur van HM en klassiek homeopaat. Ze is getrouwd en moeder van vier kinderen. In deze blog schrijft ze over haar gezin en haar vak.

www.homeopathiepraktijk.net

Meer blogs van Manon Bruins