Belangengroep Europees Parlement organiseert evenement over Integratieve oncologie
Belangengroep Europees Parlement organiseert evenement over Integratieve oncologie
De Belangengroep voor Integrale geneeskunde en Gezondheid van het Europees Parlement organiseerde in maart 2021 het evenement "Integratieve oncologie - de holistische benadering van kankerzorg". Tijdens dit evenement spraken deskundigen op het gebied van integratieve oncologie over hun inzichten en ervaringen in de integratieve kankerzorg. Integratieve oncologie is de discipline die complementaire geneeswijzen in de conventionele kankerzorg integreert.
Door: Lilian Peters
Ongeveer 40% van de kankerpatiënten in Europa maakt gebruik van complementaire geneeskunde als aanvulling op hun conventionele kankerbehandeling. Patiënten proberen zo de effecten van de conventionele behandeling te optimaliseren en kankersymptomen of bijwerkingen van de behandeling tot een minimum te beperken. Ook gebruiken zij complementaire therapieën om het algemene welzijn te verbeteren. Er is steeds meer bewijs voor de effectiviteit van integratieve therapieën, waaronder homeopathie, als ondersteuning in de behandeling van kankerpatiënten.
Voordelen voor patiënten
Tijdens het evenement lieten de sprekers zien hoe integrale oncologie patiënten ondersteunt. Zij benadrukten de voordelen voor patiënten van holistische behandelingen zoals mind-body technieken, acupunctuur, kruiden en voedingssupplementen. Ook werden samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, universiteiten en de overheid geschetst.
EU4Health-programma
EP-leden Michèle Rivasi en Sirpa Pietikäinen benadrukten dat de inbreng van de deskundigen over dit onderwerp belangrijk is bij de besprekingen over het EU4Health-programma en het Beating Cancer Plan. Volgens Pietikäinen moet in het EU-plan tegen kanker rekening gehouden worden met de complementaire behandelvormen. ‘De patiënt moet centraal staan, en het is het recht van de patiënt om op basis van gekwalificeerde informatie de behandeling te kiezen waaraan hij de voorkeur geeft. Meer onderzoek op dit gebied, gefinancierd door de EU en de lidstaten, is nodig en zou een onderdeel moeten zijn van het EU4Health programma’.
Onwetendheid
Rivasi gaf aan dat door alleen te focussen op de conventionele behandeling van kanker, het welzijn van de patiënt wordt verwaarloosd. ‘Er bestaat een grote mate van onwetendheid over de integratieve aanpak van kanker en hoe deze de levenskwaliteit van kankerpatiënten ten goede kan komen. Vooral in integratieve oncologische kankercentra die verbonden zijn aan ziekenhuizen en universiteiten kunnen effectieve evidence-based behandelingen worden aangeboden’.