Aurum metallicum: het homeopathische goud

Een van de vele uitspraken over een persoon die baat kan hebben bij het middel Aurum komt van de Britse Homeopathische Vereniging. Zij zeggen: Aurum is de wijze, de raadgever, degene die alle dingen heeft ervaren en wijsheid heeft bereikt.
Het homeopathisch middel Aurum kent een lange geschiedenis. Het wordt van oudsher gebruikt voor de volgende klachten:
– Hoofdpijn
– Fotofobie; oogontsteking; pijnen rond de ogen
– Botpijnen, ‘s nachts erger
– Ischias; pijn in de hielen
– Obstakel in de neus; sinus problemen
– Slaapproblemen
– Gevoelens van isolement, vreugdeloosheid en chronische vermoeidheid
– Eetproblemen; anorexia nervosa
– Depressie die in de familie voorkomt

Deze en andere individuele kenmerken en symptomen kunnen leiden tot de keuze voor Goud als homeopathisch middel.

Aurum bij depressieve klachten

Een studie in Brazilië (1) toonde aan dat geïndividualiseerde homeopathie even effectief is en veiliger dan Prozac in de behandeling van acute depressie. De auteurs stelden vast dat “onvervulde behoeften van de conventionele behandeling kunnen bijdragen tot de zoektocht van patiënten naar alternatieven”. Depressie is een van de belangrijkste klachten waarbij patiënten gebruikmaken van complementaire en integratieve geneeskunde”.
Het Braziliaanse onderzoek werd uitgevoerd bij 91 mensen die leden aan matige tot ernstige depressie. Zij werden opgesplitst in twee groepen. Eén groep kreeg willekeurig een individueel gekozen homeopathisch middel en de andere groep kreeg fluoxetine (Prozac). Aurum foliatum (bladgoud) was een van de twintig verschillende homeopathische middelen die voor de behandeling werd gekozen.

MADRS-depressiescores

In de studie werden MADRS-depressiescores gebruikt. De MADRS is een algemeen gebruikte depressieschaal, waarbij een score van 32 staat voor “ernstige depressie”. De gemiddelde MADRS van de patiënten in deze studie was 29.
De MADRS-scores van de twee groepen suggereerden dat de twee behandelingsmethoden even effectief zijn. Er waren ook geen significante verschillen tussen de percentages van respons of remissie in beide groepen. Uit de studie bleek ook dat een hoger maar niet-significant percentage van de met Prozac behandelde patiënten lastige bijwerkingen rapporteerde. Er was ook een tendens naar een grotere onderbreking van de behandeling door bijwerkingen in de Prozac-groep.

Aurum als homeopathisch middel voor kinderen

De tekenen en symptomen van depressie zijn bij volwassenen misschien gemakkelijker te herkennen dan bij kinderen. Ook kinderen kunnen echter het gevoel hebben dat de last op hun schouders te groot is. Veel van deze kinderen hebben moeite om die gevoelens onder woorden te brengen.
De Griekse homeopaat George Vithoulkas heeft een inzichtelijke beschrijving gegeven van kinderen die Aurum nodig kunnen hebben. Deze kinderen hebben de neiging ernstig te zijn en zij kunnen veel van de volgende kenmerken hebben:
– Moeite met het aangaan van hechte vriendschappen.
– Ambitieus op school en het willen bereiken van een hoger niveau van kennis.
– Gevoeligheid en raffinement tegelijkertijd.
– Hun zwakke punt ligt op het emotionele vlak.
– Zij zijn emotioneel kwetsbaar, hoewel zij intellectueel vrij sterk zijn.
– Ze zien eruit alsof ze oké zijn, maar van binnen kunnen ze extreem gevoelig zijn.
– Emotioneel zijn deze kinderen niet expressief.
– Deze kinderen genieten van en hebben behoefte aan de lof van ouders, leerkrachten en, later, de maatschappij. Zij hebben deze genegenheid en goedkeuring nodig om te overleven.
– Zij kunnen gaan geloven dat zij de lof en opmerkingen die zij krijgen verdienen.

Gevoelig voor kritiek

Volgens Vithoulkas zijn Aurum-kinderen gevoelig voor een kritische opmerking van een leraar of medeleerlingen, over huiswerk, schoolwerk et cetera. Kritische opmerkingen zullen een enorm en onmiddellijk effect hebben op deze kinderen. Een ander kind zal niet zo sterk beïnvloed worden door een kleine opmerking als het Aurum-kind. Maar het Aurum-kind laat zijn reactie waarschijnlijk niet zien.
In plaats daarvan groeit er een innerlijke twijfel over zijn eigen capaciteiten en begint hij het gevoel te krijgen dat de wereld geen geschikte plaats is om in te leven. Hij zal zijn twijfels en zorgen niet uiten, maar zal blijven proberen de doelen van zijn ambitie te bereiken – verdere opleiding, geld, posities van prominentie, enzovoort. Toch blijft gedurende zijn hele leven een gevoel van bitterheid bestaan, en blijft hij de wereld een ongenaakbare plaats vinden. De wereld lijkt hem een omgeving waarin het niet de moeite waard is om te leven. Uiteindelijk kan deze houding tot een diepe depressie leiden, aldus George Vithoulkas.

Goud als medicijn en onderdeel van religie

Sinds de oudheid wordt goud gebruikt als geneesmiddel en in het verleden is het een behandeling geweest voor syfilis. Tegenwoordig duikt goud weer op in behandelingen tegen kanker en reumatoïde artritis. Het wordt ook gebruikt voor diagnostische procedures. Zo worden gouden nanodeeltjes gebruikt bij de diagnose van malaria. De tests maken gebruik van minuscule hoeveelheden goud om patiënten die malaria hebben in minder dan twintig minuten te identificeren. Deze gouddeeltjes zorgen voor een eenvoudige kleurverandering om de aanwezigheid van malaria in het bloedmonster van de patiënt op te sporen.
Goud heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in religie en spiritualiteit. Men hoeft maar naar kerken, moskeeën en tempels te kijken om de enorme hoeveelheid goud te zien die aan God wordt geofferd. Ook de oude Egyptenaren dolven goud in grote hoeveelheden en gebruikten het om de tempels van de goden en de graftombes van de farao’s te versieren.
In tegenstelling tot vele andere metalen wordt goud niet aangetast, iets wat zuiverheid en onkreukbaarheid symboliseert. Het is een vorstelijk metaal, dat gebruikt wordt om liefde en trouw te symboliseren, bijvoorbeeld in de trouwringen. Aurum staat voor de patriarch van de familie, de koning van het kasteel. Aurum is eerbaar, betrouwbaar en trots.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136538/

Dit artikel is een bewerking van het artikel Aurum Metallicum the Homeopathic remedy made from gold. Het volledige Engelstalige artikel is hier te lezen: