Atopie bij kinderen

Atopie

Astma, hooikoorts en eczeem zijn klachten die zich al op jonge leeftijd kunnen aandienen. Toch hebben niet alle kinderen er evenveel last van. Het roept de vraag op wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn, en of er ondersteuning mogelijk is bij het verlichten van deze klachten.

Door: Peter Goosensen 

Wanneer bij jonge kinderen sprake is van een bovengemiddelde aanleg voor allergische reacties wordt dit ook wel atopie genoemd. Kinderen die eraan lijden reageren meer dan anderen op blootstelling aan allergische prikkels. Klachten die dan kunnen optreden zijn niezen, jeuk, zwelling van slijmvliezen of een bemoeilijkte ademhaling. Als de klachten zich manifesteren op de huid wordt in medische termen ook wel gesproken van dermatitis, een ontstekingsreactie van de huid.

Erfelijke factor

Onderzoek toont aan dat er bij atopie sprake kan zijn van een erfelijke factor. Kinderen van ouders die deze klachten zelf ondervinden hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een atopische constitutie, een aangeboren aanleg tot klachten die vallen onder het atopische spectrum.

Oplossen van binnenuit

Eén van de mogelijkheden tot ondersteuning bij atopie is homeopathie. Anders dan de reguliere invalshoek is de filosofie van de homeopathie gericht op het oplossen van klachten van binnenuit. Mogelijke erfelijke belasting kan worden meegenomen bij het selecteren van de passende homeopathisch middelen.

Effectiviteit

Dat er voor het nut van homeopathie bij atopische klachten ook wetenschappelijke onderbouwing is, blijkt onder meer uit een lange termijn observationele studie in de Lucca Homeopathic Clinic in Italië. Bij dit onderzoek onder 325 jonge patiënten uit de kliniek werd de effectiviteit van homeopathie als behandelvorm bij astma, allergie en hooikoorts onderzocht. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat zowel op de korte als op de langere termijn homeopathische interventie bijdraagt aan vermindering van de klachten.

Herken jij jezelf of je kind in het artikel en zoek je een gekwalificeerd homeopaat bij jou in de buurt?

 

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

Meer lezen over atopie >

 

Bronnen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2353830/

https://www.hri-research.org/wp-content/uploads/2016/12/HRI_RIF_33_Rossi_PediatricAllergies.pdf