Gedachten overkomen je niet; daar ben je zelf bij! Op een tegenslag reageert de ene persoon met gedachten als: ‘zie je nou wel, dat overkomt me altijd, het lukt me toch niet’. De ander denkt: ‘ik zal dit probleem overwinnen’.

Denk je dat het hen beide gaat lukken? Ik vermoed dat de eerste persoon het opgeeft, en de andere doorgaat, ook al kost het veel moeite.

Dat ze er verschillend mee omgaan is geen toeval.  Verander je gedachten en je verandert de manier hoe je tegen dingen aankijkt.

Tekst: Merel Kolderie

Jouw gedachten bepalen je gevoel

Jouw gedachten bepalen je gevoel, je gevoel bepaalt mede je gedrag, herhaald gedrag worden gewoonten en die bepalen deels hoe je leven eruitziet.

Dat begint bij bewustwording van wat er in je hoofd omgaat. Het goede nieuws is, dat kan je leren sturen. Jij kunt namelijk zelf bepalen waar je op focust.  Focus je op wat er wél mooi is, wat er wel goed gaat, wat er wél lukt. Dan heb je in moeilijke situaties alvast deze ‘spier’ gekweekt. Je bent dan rustiger, hebt meer vertrouwen in de toekomst én je bent oplossingsgerichter.

Natuurlijk is het veel gemakkelijker om positief te denken als dingen goed gaan. Toch, door je er dagelijks bewust van te zijn en je aandacht positief te richten, train je het, als het ware als een spier.

Positief denken is trouwens niet hetzelfde als feiten proberen te negeren.

Zoek de keerzijde

“Ik heb steeds weer gefaald in dit leven. En daarom ben ik succesvol”. – Michael Jordan

Een positieve mindset heeft ook te maken met de waarde van een situatie inzien.

Lukt iets niet? Dan kan je daarvan balen, boos, moedeloos of verdrietig worden. Anderzijds kun je je ook focussen op wat je geleerd hebt, zoals Michael Jordan deed.  Een tegenslag is dan iets dat je kunt overwinnen en waar je van kunt leren.

Ik heb zelf vaak meegemaakt dat iets wat in eerste instantie een tegenslag leek, me juist hielp of weerhield van iets. Op een verre reis, toen ik begin 20 was, miste ik een nachtbus wat heel onhandig was en verdere plannen en aansluitingen in de war schopte. Achteraf hoorde ik die betreffende gemiste bus was overvallen door een bende.

Positief denken

Mensen die positief denken zijn veel ontvankelijker voor nieuwe mogelijkheden en oplossingen. Ze focussen zich op wat ze wél willen en hoe ze daar kunnen komen. Je wordt er vindingrijker door, waardoor je zekerder van jezelf wordt, stressbestendiger wordt. Dit alles geeft letterlijk energie. Op deze manier kan het ontwikkelen van een positieve houding werkelijk je hele leven veranderen.

“De positieve denker ziet het onzichtbare, voelt het ontastbare en bereik het onmogelijke.” – Winston Churchill