Vrije zorgkeuze nog verder beperkt in 2023

Zorgverzekering

De vrije zorgkeuze wordt komend jaar nog meer beperkt. Vijf jaar geleden (2017) waren er nog 26 restitutiepolissen. Vorig jaar kon je nog kiezen uit vijftien restitutiepolissen, maar in 2023 blijven hier slechts zes van over. Als je niet oplet kan dat flink in de papieren lopen, want als jouw zorgaanbieder niet gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar, krijg je die zorgkosten mogelijk niet langer 100 procent vergoed.

Bij een restitutiepolis heb je alle keuzevrijheid qua zorgaanbieders, omdat alle zorg volledig wordt vergoed. Dus ook die van ongecontracteerde zorgverleners. Hiertegenover betaal je wel een hogere premie dan bijvoorbeeld bij een natura- of combinatiepolis.

100 procent vergoeding van zorg verdwijnt langzaam

De restitutiepolis verdwijnt de afgelopen jaren echter bij steeds meer verzekeraars. Hiervoor komt bij de meesten een zogenoemde combinatiepolis in de plaats, die een deel van de zorg niet meer volledig vergoedt. Er worden komend jaar opnieuw meer restitutiepolissen in combinatiepolissen omgezet.

Combinatiepolis: middenweg tussen natura en restitutie

De combinatiepolis is een polis die tussen natura en restitutie in zit. Je betaalt hier bij bepaalde niet-gecontracteerde zorg zelf een percentage. Dat kan variëren van 10 tot meer dan 25 procent.

Ga je met een combinatiepolis naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijg je wel nog altijd de volledige rekening vergoed. Bij de ene verzekeraar kan het zijn dat de combinatiepolis nog wel 100 procent vergoedt voor bepaalde niet-gecontracteerde zorg, terwijl dit bij de ander niet zo is.

Als je op dit moment gebruik maakt van zorg vanuit je restitutiepolis, dan kan het dus zo zijn dat jouw niet-gecontracteerde zorgverlener volgend jaar niet meer 100 procent vergoed wordt. Kijk dus goed in je polis welke vergoeding jij krijgt. Het kan zelfs zo zijn dat je zorgverzekeraar niet meer vergoedt dan 60 procent, en dat je dus zelf 40 procent bij moet leggen.

Hogere zorgkosten

De zorgverzekeraars geven aan dat de de hoge zorgkosten de reden zijn voor de afname van restitutiepolissen. Onder meer MIND, de koepel van cliënten- en naastenorganisaties in de ggz, vindt deze ontwikkeling onwenselijk. Niet-gecontracteerde zorgverleners voorzien vaak in een behoefte die niet elders te vinden is, en voor mensen die al in een zorgtraject zitten is het onwenselijk om bijvoorbeeld van psychotherapeut te wisselen.

Lees hier het gehele artikel >

Bron: radar.avrotros.nl