Studie bevestigt aanzienlijke positieve effecten van homeopathie vergeleken met placebo

Homeopathie onderzoekEen recent gepubliceerd onderzoek wijst op aanzienlijke positieve effecten van homeopathie die verder reiken dan het placebo-effect. De studie heeft verschillende meta-analyses geanalyseerd van placebogecontroleerde gerandomiseerde onderzoeken naar de doeltreffendheid van homeopathie voor diverse indicaties.

Het bewijs van hoge kwaliteit voor positieve effecten van homeopathie boven placebo was duidelijk voor geïndividualiseerde homeopathie* en matig voor niet-geïndividualiseerde homeopathie en alle vormen van homeopathie. De hypothese dat er geen verschil in uitkomst was tussen homeopathie en placebo werd niet ondersteund.

In vergelijking met andere medische interventies was het bewijs voor de doeltreffendheid van homeopathie vergelijkbaar of zelfs hoger dan dat voor 90% van de interventies in de geneeskunde. Dit suggereert dat het bewijs voor het effect van homeopathie op de gezondheid van patiënten even robuust is als dat van conventionele behandelingen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een gerenommeerd, onafhankelijk academisch team en is gepubliceerd in ‘Systematic Reviews’, een wetenschappelijk tijdschrift met aanzienlijke impact. De auteurs adviseren dat toekomstig onderzoek naar de doeltreffendheid van niet-geïndividualiseerde homeopathie zich richt op specifieke vormen van deze therapie of op interventies voor specifieke indicaties. Men hoopt dat dit onderzoek verdere studies zal stimuleren om de voordelen van homeopathie bij verschillende gezondheidsaandoeningen te evalueren.

Onderzoek:

https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-023-02313-2

bron: ECHAMP

*Gepersonaliseerde homeopathische behandelingen 

Homeopathie is een zogenaamde ‘geïndividualiseerde’ therapie, omdat ze elk individu als uniek beschouwt en rekening houdt met zijn of haar individuele reactie. Zo kan iedere homeopathische behandeling, zelfs op symptomatisch niveau, worden gepersonaliseerd. (bron: https://www.boiron.be)