Probiotica gecombineerd met SAMe helpt tegen depressieve gevoelens

DepressieZo in de donkere wintermaanden zijn er allerlei mogelijkheden om met voeding en voedingssupplementen de stemming en het gemoed te ondersteunen. Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn een uitkomst. En gerichte voedingssuppletie voor hen die gebukt gaan onder stemmingsproblemen geeft uitzicht op een opgewekter gemoed. Bijvoorbeeld door de darmflora te versterken en stoffen aan te vullen die de productie van neurotransmitters versterken.

Recent onderzoek bevestigt dat dit zin heeft bij mensen die zich depressief voelen. De studie toont aan dat extra probiotica innemen, in combinatie met 200 mg SAMe, de depressieve gevoelens significant en aanzienlijk verminderen. Bovendien nam het welzijn van de deelnemers aan de studie toe.

De deelnemers namen gedurende drie maanden 200 mg/dag SAMe, gecombineerd met probiotica (Lactobacillus helveticus Rosell®-52, Bifidobacterium longum Rosell®-175, 3 ×109 KVE/dag (KVE= kolonievormende eenheid). Het microbioom in onze darmen, ook wel ons tweede brein genoemd, speelt een belangrijke rol bij mentale problemen als angst en depressie. SAMe is onder meer betrokken bij de aanmaak van hormonen en neurotransmitters (serotonine, dopamine, noradrenaline). De onderzoekers benadrukken dat de combinatie van SAMe en probiotica een goede optie is voor mensen die zich in het voorstadium van een depressie bevinden.

Bronnen:

www.orthofyto.com

Ullah, H., Di Minno, A., Esposito, C., El-Seedi, H. R., Khalifa, S. A. M., Baldi, A., Greco, A., Santonastaso, S., Cioffi, V., Sperandeo, R., Sacchi, R., & Daglia, M. (2022). Efficacy of a food supplement based on S-adenosyl methionine and probiotic strains in subjects with subthreshold depression and mild-to-moderate depression: A monocentric, randomized, cross-over, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Biomedicine & pharmacotherapy 156, 113930.