Ook zo’n last van hooikoorts?

Sommige bomen en grassen staan al weer volop in bloei en veel mensen hebben last van hooikoorts met klachten zoals niezen, jeukende ogen, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde concentratie en slecht slapen.

Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor de pollen en het stuifmeel van bepaalde bloeiende planten, bomen en/of grassen.

Overgevoelig

Bij een allergie reageert je afweersysteem overgevoelig op een stof van buitenaf alsof deze een bedreiging is voor het lichaam, terwijl deze in feite onschadelijk is. Bij zo’n allergische reactie maken afweercellen histamine aan, wat allergieverschijnselen veroorzaakt.

Pollenkalender

Het hooikoortsseizoen begint al in februari en loopt tot september, maar je hebt pas klachten wanneer die bepaalde planten, bomen of grassen bloeien waar je allergisch voor bent. De pollenkalender is ontzettend handig omdat het een indicatie geeft van de bloeiperiodes van de verschillende planten die veel pollen maken. Je kunt ook een hooikoortsapp downloaden waarop je dagelijks het pollenweerbericht op je telefoon kunt zien.

Wisselende pollenconcentraties

Wist je dat behalve de temperatuur ook de regen, windrichting en windsnelheid de hoeveelheid pollen in de lucht beïnvloeden? Natuurlijk heeft het maaien van de weilanden ook invloed want door het keren van het gras en bij het hooien komen veel pollen in de lucht. Maar niet alleen hooi maar ook bomen, grassen en kruiden kunnen een allergische reactie teweegbrengen.

Op een droge en zonnige dag met wat wind laten de bloeiende grassen de pollen of stuifmeel los die daarmee vrij de lucht in gaan. Bloeiperiodes en weersomstandigheden kunnen per provincie wisselen, dus de pollenconcentratie kan ook verschillen. Meer dan 200 miljoen mensen merken meteen als er een hoge pollenconcentratie is.

Homeopathie bij hooikoorts

Homeopathie kan het lichaam minder gevoelig maken voor een allergeen. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat homeopathie werkzaam is tegen hooikoorts. Een homeopaat kan je hierover goed informeren.
Hier kun je een homeopaat bij jou in de buurt vinden.

Tips bij hooikoorts

Verder kun je je buitenactiviteiten het beste vooral ’s morgens of na een regenbui plannen. Regen spoelt de pollen en het stuifmeel uit de lucht. Probeer zoveel mogelijk locaties met een hoge pollenconcentratie te vermijden. Woon je in de buurt van het strand is dat de ideale plek voor buitenactiviteiten omdat daar de concentratie pollen het laagst is. Vaseline helpt ook als je, voordat je het huis uitgaat, een beetje aan de binnenkant van je neus smeert. De pollen komen op de vaseline terecht in plaats van op je slijmvliezen. Vaseline helpt ook tegen jeukende ogen als je het rondom je ogen smeert (voorzichtig met kloppende bewegingen zachtjes aanbrengen want de huid rondom je ogen is gevoelig). Brandnetelthee vermindert de productie van histamine en werkt ontstekingsremmend.

Op Pollennieuws.nl kun je de pollenverwachting het hele jaar volgen.

Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?

bronnen:

pollennieuws

Holistik