Klassieke homeopathie helpt bij prediabetes

HomeopathiePrediabetes is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bij de behandeling van prediabetes is leefstijlaanpassing de eerste behandeloptie. Door af te vallen, gezonder te eten en meer te bewegen, kan in deze voorfase van diabetes type 2 insulineresistentie worden verminderd. Daarnaast blijkt dat geïndividualiseerde klassieke homeopathie ook verbetering kan brengen in de symptomen van prediabetes en in de nuchtere bloedsuikerspiegels.

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al minder goed op insuline, waardoor het meer moeite heeft met de verwerking van bloedsuiker. In een Indiaas dubbelblind, gerandomiseerd, placebogecontroleerd klinisch onderzoek naar de werkzaamheid van geïndividualiseerde homeopathische geneesmiddelen bij prediabetes bleek homeopathie nuchtere bloedsuikerspiegels en prediabetessymptomen te verbeteren ten opzichte van de placebogroep. Er werd geen verschil in effect gevonden op de orale glucosetolerantietest. Beide groepen deelnemers (n=60) werden aanvullende zorgmaatregelen geadviseerd op het gebied van voeding, yoga, meditatie en lichaamsbeweging.

Bronvermelding:

vnig.nl

Guha N., et al. (2023). A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial to Evaluate the Efficacy of Individualized Homeopathic Medicines in Pre-diabetes. Homeopathy, Jun 26.