In Europa kiezen steeds meer mensen voor alternatieve geneeswijzen

steeds meer mensen kiezen voor alternatieve geneeswijzenVolgens een recent onderzoek maakt een kwart van de mensen met chronische aandoeningen gebruik van een of andere vorm van complementaire of alternatieve geneeskunde omwille van het falen van conventionele behandelingen.
Zij kiezen liever voor alternatieve geneeswijzen, waaronder homeopathie, kruidengeneeskunde, massages en osteopathie, zo blijkt uit een studie onder 40.000 Europeanen.

De populairste alternatieve methode was massage, gevolgd door homeopathie.

Duitsers doen het het vaakst

Duitsers doen het vaakst een beroep op alternatieve geneeswijzen (ongeveer 40 procent doet dit regelmatig), gevolgd door patiënten uit Finland en Estland (35 procent). Ter vergelijking: slechts 10 procent van de Hongaren koos in het voorgaande jaar voor een van deze behandelingen.

De verschillen kunnen deels verklaard worden door de manier waarop de gezondheidszorg georganiseerd is. In een aantal landen vergoeden zorgverzekeraars alternatieve geneeswijzen en in sommige landen passen ook huisartsen alternatieve behandelingen toe.
Hoogopgeleide vrouwen kiezen het vaakst voor een alternatieve behandeling, zo stelden de onderzoekers van de Universiteit van Helsinki vast.

Mensen kiezen voor een alternatieve behandeling bij tal van chronische aandoeningen, omdat ze de conventionele behandeling ontoereikend vinden, aldus de onderzoekers.

Bron: Medisch Dossier