Broccolispruiten beschermen de maag

Broccolispruiten beschermen de maagSpruitgroenten (de net ontkiemde zaden) zijn gezond en lekker, maar broccolispruiten zijn nog minder bekend. Ten onrechte zo blijkt.

Recent onderzoek toont aan dat sulforafaan, één van de belangrijkste fytonutriënten uit broccoli, beschermt tegen de bacterie Helicobacter pylori. Die is de belangrijkste oorzaak van gastritis (ontsteking maagslijmvlies) en maagzweren, en in de nasleep daarvan: maagkanker. Sulforafaan beschermt ook tegen de schade die wordt aangericht door NSAID (niet steroïdale pijnstillers/anti-inflammatoire middelen, van aspirine tot brufen en voltaren).

In dit onderzoek bleek dat 2 maanden broccolispruiten eten de gastritis of ontsteking in het maagslijmvlies significant reduceerde. Broccolispruiten zijn extreem rijk aan sulforafaan, dat zorgt voor het ontwikkelen van beschermende enzymen in de cellen. Dit werd 15 jaar geleden al aangetoond in het kankeronderzoek: sulforafaan en broccolispruiten beschermen tegen zeer diverse kankers, maar ook tegen hartziekten en veroudering. Bovendien blijken ze ook de darmen te beschermen tegen oxidatieve stress, ziekmakende bacteriën, en het stoelgangpatroon te regulariseren. Dit geldt overigens ook voor broccoli zelf en extracten ervan.

Bron: abcgezondheid.nl