Activeer je zelfgenezend vermogen met homeopathie

Homeopathische middelen

Dagelijks komen we in aanraking met allerlei micro-organismen die ons mogelijk ziek kunnen maken. Je kunt hierbij denken aan bacteriën, virussen of parasieten. Toch wordt niet iedereen tegelijkertijd en om dezelfde reden ziek. De oorzaak hiervoor ligt in het functioneren van ons afweersysteem.

Tekst: Lilian Peters

Zelfgenezend vermogen

Het afweersysteem is het ingenieuze systeem dat ons beschermt tegen bedreigingen uit de buitenwereld. Ook ruimt het beschadigde of verouderde cellen en weefsels op in ons lichaam. Ons afweersysteem heeft dus veel te maken met wat in complementaire therapieën het zelfgenezend vermogen wordt genoemd. Dit zelfgenezend vermogen zien we bijvoorbeeld aan het werk bij een flinke blauwe plek die door het lichaam opgeruimd en hersteld wordt.

Vatbaar

Bij ziekte functioneert ons afweersysteem meestal tijdelijk wat minder goed en kunnen we vatbaar worden voor een griepje of een verkoudheid. Is de weerstand erg verlaagd, dan kunnen ook ernstiger aandoeningen de kop op steken. Zo lopen kwetsbare ouderen in het ziekenhuis na een operatie een groter risico op het krijgen van een longontsteking. Naast een zwakker functionerend afweersysteem komt het ook voor dat het systeem een overreactie laat zien. Er ontstaan dan heftige reacties in het lichaam die veroorzaakt worden door het eigen afweersysteem. Dit is bijvoorbeeld te zien bij een allergische reactie.

Homeopathie

Homeopathie kan heel goed ingezet worden bij klachten door een verlaagde weerstand. Ook bij allergieën heeft een homeopathische behandeling vaak goed resultaat. Een homeopathisch geneesmiddel geeft een prikkel waardoor het lichaam zelf aan de slag gaat. Het werkt daarmee heel anders dan reguliere medicatie; een homeopathisch middel werkt niet direct in op de klacht, maar stimuleert ons zelfgenezend vermogen om in actie te komen.

Wetenschappelijk onderzoek

Bij mensen van jong tot oud is de werking van homeopathie bij klachten, die te maken hebben met een verminderde weerstand door onderzoek meerdere malen vastgesteld (Bornhoft et al., 2006). Uit een onderzoek naar de werking van homeopathie, in opdracht van de Zwitserse overheid uitgevoerd, blijkt homeopathie bij infecties en allergie van de bovenste luchtwegen effectief. Het rapport evalueerde 29 studies en vond een positief eindresultaat ten gunste van de homeopathie (Bornhoft et al., 2006).

Bij acute hoest werkt een hoestsiroop op homeopathische basis aanzienlijk beter dan een hoestsiroop zonder homeopathisch middel (Zanasi et al., 2014). Duitse onderzoekers volgden mensen met chronische voorhoofdsholteontsteking acht jaar lang en constateerden dat deze mensen zich beter voelden door de homeopathische behandeling en dat die verbetering op de lange termijn (na acht jaar) nog meetbaar was (Witt, Ludtke, & Willich, 2009).

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan betekenen?