Onderzoek: Positief effect van homeopathie

De professoren Hamre en Kiene van de Universiteit van Witten/Herdecke (Freiburg, Duitsland) schreven een wetenschappelijk commentaar over homeopathie, naar aanleiding van een motie op een partijcongres van de Duitse Groene Partij.

Stellingen

Op overtuigende wijze ontkrachtten zij de volgende stellingen: 1) Er zou geen bewijs zijn voor een effect van hoge homeopathische potenties (ook indien een verdunning plaatsvindt tot boven het getal van Avogadro); 2) er zou geen bewijs zijn dat het effect van homeopathie meer is dan een placebo-effect; 3) het zou gevaarlijk zijn om homeopathie toe te passen bij levensbedreigende en chronische ziekten, door uitstel van reguliere behandeling en onthouding van reguliere medicijnen.

Positieve effect blijft overeind

Hamre en Kiene tonen aan dat deze drie beweringen vals of misleidend zijn. Zij betogen dat het positieve effect ook overeind blijft als uitsluitend wordt gekeken naar onderzoeken met hoge methodologische kwaliteit.

Bron

Hamre H, Kiene H. Scientific assessment of the motion V-01 “Real patient protection: end the advantages for homeopathy!” Motion to the Federal Delegate Conference of Bündnis90/DieGrünen [The German Green Party] on 15-17 November 2019 in Bielefeld.