Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie en psychische klachten

Onderzoek: Homeopathie en psychische klachten

Samenvatting

Psychische klachten, zoals depressiviteit, komen erg veel en op elke leeftijd voor.

Een gevoel van droefheid beheerst dan je leven. Dit kan gebeuren na een verdrietige gebeurtenis, maar het gevoel houdt bij een depressie langer aan dan gebruikelijk en het gevoel staat niet in verhouding tot die gebeurtenis. Het gebruik van medicatie voor sommige psychische klachten kan nodig zijn.

Mensen die lijden aan depressiviteit zoeken relatief vaak naar een alternatieve behandeling. Dit kan komen omdat ze nadelige effecten van hun medicatie ervaren. Maar ook doordat ze weerstand voelen om medicijnen te gebruiken.

Uit onderzoek van de Universiteit van Sao Paolo te Brazilië blijkt dat een homeopathische behandeling je zou kunnen ondersteunen bij je psychische klachten. In het onderzoek werd een gebruikelijke behandeling met een antidepressivum vergeleken met een homeopathische behandeling. In het onderzoek bleek homeopathie hetzelfde resultaat te geven als het antidepressivum, maar met minder bijwerkingen (Adler et al., 2011 [1]).

 

Inleiding

Homeopathie is een vorm van complementaire geneeskunde, die vaak gebruikt wordt bij depressie. Het doel van deze studie was om de werkzaamheid en de verdraagzaamheid van homeopathische geneesmiddelen bij een acute depressie te onderzoeken en te vergelijken met het antidepressivum fluoxetine. Het bekendste merk fluoxetine is Prozac. Fluoxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI’s. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI’s verbeteren de stemming en verminderen angsten. De studie was gerandomiseerd en dubbel blind van opzet (Dit is een onderzoek waarbij deelnemers speciaal voor het onderzoek worden geselecteerd en vervolgens willekeurig worden verdeeld tussen de behandel- en placebogroep. Daarnaast weten zowel de deelnemers als de behandelaren niet of iemand nu een nepmiddel krijgt of het echte middel).

 

Methode

Eenennegentig patiënten met matige tot ernstige depressie werden toegewezen aan een homeopathische behandeling of aan een behandeling met fluoxetine van 20 mg tot 40 mg per dag De behandelingen werden gedurende 8 weken gegeven. De veranderingen werden gemeten met behulp van de Montgomery & Asberg Depression Rating Scale (MADRS) depressie scores. De verdraagzaamheid werd beoordeeld met behulp van een scoresysteem van de Scandinavian Society of Psychopharmacology. De metingen werden gedaan na 4 -en na 8 weken van behandelen. Bij de homeopathische behandeling werd gebruikt gemaakt van de klassieke methode (Dit is een behandeling waarbij het homeopatisch middel speciaal voor de person wordt gekozen. Deze behandeling is dus geindividualiseerd; iedere persoon kan een ander middel krijgen, afgestemd op zijn of haar unieke persoon). Doordat de onderzoekers de geneesmiddelen niet op elkaar konden doen lijken, hebben ze van zowel het homeopathsiche geneesmiddel als van de fluoxetine een placebo gemaakt, die hetzelfde leken. Alle 91 patienten namen dagelijks een placebo met daarnaast hun medicijn van de studie op gezette tijden.

Deelnemers met bepaalde psychische aandoeningen mochten niet meedoen aan de studie. Dit waren mensen met een  psychose, manie maar ook mensen met een voorgeschiedenis van convulsies en een geschiedenis van alcohol-of drugsmisbruik. Ook wanneer een maand voorafgaand aan de screening nog antidepressiva werd gebruikt, bij zwangerschap of borstvoeding en bij een leeftijd onder de 18 jaar mocht niet meegedaan worden. Niemand van de patiënten volgde psychotherapie.

 

Resultaten

Van de 91 patiënten hebben 55 de 8-weekse behandelingen afgemaakt. Van sommige patiënten ontbreken gegevens doordat ze gestopt zijn met de behandeling. Vooral vrouwen deden mee aan het onderzoek (98%). De volgende twintig  homeopathische geneesmiddelen zijn gebruikt in deze studie: Alumina, Anacardium orientale,Arsenicum album, Aurum foliatum, Baryta carbonica, Calcarea carbonica, Carbo animalis, Causticum, Graphites, Hepar, sulphuris calcareum, Kali carbonicum, Lycopodium clavatum, Natrum carbonicum, Natrum muriaticum, Mezereum, Phosphorus, Sepia succus, Silicea terra, Sulphur en Zincum.

De MADRS depressie metingen laten geen verschil zien tussen beide behandelingen, niet na 4 weken maar ook niet na 8 weken. Andere metingen gaven ook nauwelijks verschil te zien. Behalve de bijwerkingen, die waren opmerkelijk minder bij de homeopathsiche behandelingen (zie figuur 2).

 

Conclusie

Deze studie toont, ondanks zijn beperkingen zoals de korte behandelduur en de kleine groep patiënten, aan dat homeopathie even effectief is als het antidepressivum fluoxetine bij acute depressie. Het sterke punt van deze studie is dat er werkelijk het specifieke effect van het homeopathische middel is gevonden omdat het hier om een gerandomiseerd placebo gecontroleerd onderzoek gaat.

 

Lees hier het gehele onderzoek

Adler 2011 (pdf)

 

Verder onderzoek naar homeopathie bij psychische klachten

In een Australische studie van Makich, L, et al. (2007) was het doel te onderzoeken hoe vaak homeopaten nu mensen voor psychische klachten in hun praktijk zien. De studie bestond uit een schriftelijke enquête met een zelf in te vullen vragenlijst. De vragenlijsten  waren verstuurd naar 128 homeopathische artsen werkzaam in de stedelijke gebieden van Sydney, Australië. Over het algemeen werden de volgende psychische stoornissen behandeld: depressie, verdriet, angst en fobie. Vierentachtig procent van de homeopathische artsen behandelden patiënten die homeopathie als aanvullende behandeling gebruikten op bestaande zorg (bv psychotherapie) (Makich, Hussain, & Humphries, 2007 [3]).

Ondanks het feit dat mensen met psychische klachten veel worden behandeld met homeopathie, is er beperkt onderzoek uitgevoerd naar de werkzaamheid van homeopathie bij depressie. Hoewel op basis van het hier beschreven onderzoek homeopathie veelbelovend lijkt, is meer onderzoek is daarom nodig om de precieze plaats van homeopathie in de ondersteuning van mensen met een depressie te bepalen (Davidson, Crawford, Ives, & Jonas, 2011 [2]).

 

Bronnen

[1] Adler, U. C., Paiva, N. M., Cesar, A. T., Adler, M. S., Molina, A., Padula, A. E., & Calil, H. M. (2011). Homeopathic Individualized Q-Potencies versus Fluoxetine for Moderate to Severe Depression: Double-Blind, Randomized Non-Inferiority Trial. Evid Based Complement Alternat Med, 2011, 520182. doi: 10.1093/ecam/nep114

[2] Davidson, J. R., Crawford, C., Ives, J. A., & Jonas, W. B. (2011). Homeopathic treatments in psychiatry: a systematic review of randomized placebo-controlled studies (Provisional abstract). Journal of Clinical Psychiatry, 72(6), 795-805. http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/cldare/articles/DARE-12011004329/frame.html

[3] Makich, L., Hussain, R., & Humphries, J. H. (2007). Management of depression by homeopathic practitioners in Sydney, Australia. Complementary Therapies in Medicine, 15(3), 199-206.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.