Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie bij vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw (Bergmann 2000)

Onderzoek: Homeopathie bij vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw (Bergmann 2000)

We bespreken een studie over homeopathie bij vruchtbaarheidsproblemen van de vrouw (Bergmann 2000). Het is een van twee homeopathiestudies bij vruchtbaarheidsproblemen die een aanwijzing bieden voor de werkzaamheid van homeopathie hierbij. Niveau van bewijs: II.

Onderzoeksvraag

Wat is de werking van het homeopathisch middel Phyto-Hypophyson bij vrouwen met onvervulde kinderwens en amenorroe of oligomenorroe?

Onderzoeksmethode

In een prospectieve, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie werd de effectiviteit van het complexe homeopathische middel Phyto-Hypofysone bij 67 vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen (oligomenorroe (n = 37) of amenorroe (n = 30)) in kaart gebracht. Deelneemsters kregen meer dan drie maanden of drie cycli per dag driemaal vijftig druppels Phyto-Hypofysone of placebo. Phyto-Hypofysone bestaat uit een homeopathische verdunning van de kruiden Chelidonium majus D5, Silybum marianum D5 en Vitex agnus-castus D5. Er werden meerdere aspecten beoordeeld, maar de belangrijkste uitkomstmaat van de studie betrof het optreden van een zwangerschap.

Belangrijkste resultaten

Het aantal zwangerschappen dat optrad tijdens therapie en zes maanden na de therapie bij patiënten (zonder verdere hormooninname na afloop van de therapie) was zes in de homeopathiegroep en drie in de placebogroep. Na de studie ontving de placebogroep ook het homeopathische middel, toen ontstonden er nog eens drie extra zwangerschappen, zonder verdere hormonale behandeling. Vooral vrouwen met oligomenorroe reageerden op de behandeling.

Conclusies en aanbeveling

Het heeft zin om het complexe homeopathische preparaat Phyto-Hypophyson in te zetten bij vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem, alvorens over te stappen op meer invasieve behandelmethoden.

Bron

Bergmann J, Luft B, Boehmann S, Runnebaum B, Gerhard I (2000). Die Wirksamkeit des Komplexmittels Phyto-Hypophyson® L bei weiblicher, hormonell bedingter Sterilität. Eine randomisierte, plazebokontrollierte, klinische Doppelblindstudie [The efficacy of the complex medication Phyto-Hypophyson L in female, hormone-related sterility. A randomized, placebo-controlled clinical double-blind study]. Forschende Komplementärmedizin und Klassische Naturheilkunde; 7:190–199.

Niveau van bewijs: II

Niveaus I en II leveren het meest robuuste bewijs voor werkzaamheid van een behandeling of methode. Tot niveau II behoren onderzoeken met een gerandomiseerde controlegroep (RCT) en observationele studies met een groot effect. Eén placebo-gecontroleerde studie voor een bepaalde indicatie geeft daarbij een aanwijzing dat een bepaalde behandeling bij die aandoening effectief zou kunnen zijn. Bij enige tientallen uiteenlopende ziekten of aandoeningen zijn er aanwijzingen voor werkzaamheid van homeopathie. Deze onderzoeken werden gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijk tijdschriften en zijn gecontroleerd door experts.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.