Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie bij reumatische aandoeningen

Onderzoek: Homeopathie bij reumatische aandoeningen

We bespreken een meta-analyse (Jonas 2000) waaruit de werkzaamheid van homeopathie blijkt bij een aantal spier- en gewrichtsaandoeningen (Fischer 2017). Niveau van bewijs: I.

Onderzoek

Wat is het effect van homeopathie bij chronische spier- en gewrichtsaandoeningen?

Onderzoeksmethode

Meta-analyse naar studies met betrekking tot artrose, reumatoïde artritis, fibromyalgie, spierpijnen en artralgie (gewrichtspijnen).

Belangrijkste resultaten

Zes studies werden opgenomen in de meta-analyse, met in totaal 392 deelnemers. Dit waren drie studies bij reumatoïde artritis (226 deelnemers), een studie bij artrose, met 36 deelnemers, een studie bij fibromyalgia met 30 deelnemers en een studie bij myalgie (spierpijn) met 60 deelnemers. Als de onderzoekers naar alle zes de studies keken, was de kans om met homeopathie te genezen groter ten opzichte van de kans om met placebo te genezen (OR 2,19 (95% CI 1,55 – 3,11). Het verschil was statistisch significant.

Conclusies en aanbeveling

Homeopathische middelen werken beter dan placebo in studies naar reumatische aandoeningen, maar er zijn te weinig studies om definitieve conclusies te trekken over de werkzaamheid van een bepaald type homeopathische behandeling bij specifieke reumatische aandoeningen. Verder onderzoek naar de mogelijke rol van homeopathie in reumatische aandoeningen is gerechtvaardigd (het is voor onderzoekers gebruikelijk om een aanbeveling voor vervolgonderzoek op te stellen).

Bronnen

Fischer, P. Scientific evidence and Homeopathy. The Faculty of Homeopathy (UK): 2017.

Jonas WB, Linde K, Ramirez G. Homeopathy and rheumatic disease. Rheumatic Disease Clinics of North America, 2000; 26: 117-123.

Niveau van bewijs: I

Voor het gebruik van homeopathie bij reumatische aandoeningen is er wetenschappelijk bewijs op niveau I. Om in aanmerking te komen voor dit hoogste niveau I, moet bewijs berusten op een review van twee of meer studies van goede kwaliteit. Dit zijn placebo-gecontroleerde studies, soms aangevuld met gerandomiseerde comparative effectiveness studies.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.