Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie bij hooikoorts

Onderzoek: Homeopathie bij hooikoorts

We bespreken twee reviews (Bellavite 2006 en Taylor 2000) waaruit de werkzaamheid van homeopathie bij hooikoorts blijkt (Fischer 2017). Niveau van bewijs: I.

Review Taylor (2000)

De onderzoeksvraag van de groep van Taylor testte de hypothese dat homeopathie even werkzaam is als een placebo bij patiënten met allergische rhinitis. Ze probeerden het bewijs uit drie eerdere studies te weerleggen. Door middel van een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie in vier huisartsenpraktijken en een polikliniek voor oren, neus en keel, bestudeerden ze bij 51 patiënten met hooikoorts het effect van homeopathie. De behandeling bestond uit een orale 30C  homeopathische bereiding van het belangrijkste inhalatie-allergeen of een placebo.

Belangrijkste resultaten

De homeopathiegroep had een significante verbetering in hooikoortsklachten ten opzichte van het placebo. Toevoeging van deze resultaten aan die van drie eerdere trials (n = 253), toonde een gemiddelde symptoomreductie op visuele analoge scores (een schaal van 0-10 cm) van 28% (10,9 mm) voor homeopathie vergeleken met 3% (1,1 mm) voor placebo. Taylor en haar team concludeerden dat deze resultaten het eerdere bewijs versterken dat homeopathische verdunningen verschillen van placebo.

Review Bellavite (2006)

Bellavite en zijn team reviewden wetenschappelijke publicaties naar de effectiviteit van homeopathische middelen bij veelvoorkomende immunologische aandoeningen. Hij evalueerde in totaal 27 studies (achttien gerandomiseerde en negen observationele) over allergische aandoeningen en de effectiviteit van homeopathie. Voor allergische klachten van de luchtwegen concludeerde Bellavite dat homeopathie effect heeft (Bellavite 2006).

Bronnen

Bellavite P, Ortolani R, Pontarollo F, et al. Immunology and homeopathy. 4. Clinical studies – Part 2. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM, 2006; 3: 397-409.

Fischer, P. Scientific evidence and Homeopathy. The Faculty of Homeopathy (UK): 2017.

Taylor MA, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, et al. Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series. British Medical Journal, 2000; 321: 471-476.

Niveau van bewijs: I

Voor het gebruik van homeopathie bij hooikoorts is er wetenschappelijk bewijs op niveau I. Om in aanmerking te komen voor dit hoogste niveau I, moet bewijs berusten op een review van twee of meer studies van goede kwaliteit. Dit zijn placebo-gecontroleerde studies, soms aangevuld met gerandomiseerde comparative effectiveness studies.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.