Spring naar content

Onderzoek: Homeopathie bij duizeligheid

Onderzoek: Homeopathie bij duizeligheid

We bespreken een studie naar het effect van homeopathie bij duizeligheid (Schneider 2005). De resultaten van de meta-analyse ondersteunen de resultaten van de individuele studies, welke wijzen op een goede werkzaamheid en verdraagbaarheid van homeopathie bij patiënten met duizeligheid. Niveau van bewijs: I.

Onderzoeksvraag

Wat is het effect van homeopathie bij duizeligheid?

Onderzoeksmethode

Een meta-analyse van vier klinische studies werd uitgevoerd. Deze studies evalueerden het homeopathisch preparaat Vertigoheell (VH) in vergelijking met gebruikelijke therapieën (betahistine, Ginkgo biloba-extract, dimenhydrinaat) voor duizeligheid (vertigo) bij een totaal van 1388 patiënten.

Belangrijkste resultaten

Twee studies waren observationele studies en de andere twee waren gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studies. De duur van de behandeling (zes-acht weken) en de dosering waren in alle studies vergelijkbaar. De meta-analyse van alle vier de studies toonde een gelijkwaardige afname in duizeligheid met homeopathie (VH) als met gebruikelijke therapieën (controle). In de analyse was het effect van homeopathie (VH) gelijkwaardig aan gebruikelijke therapieën als het ging om de frequentie van duizeligheidsepisodes, de duur van de duizeligheidsepisodes en de intensiteit van de episodes.

Conclusies en aanbeveling

De resultaten van de meta-analyse ondersteunen de resultaten van de individuele studies, welke wijzen op een goede werkzaamheid en verdraagbaarheid van homeopathie (VH) bij patiënten met duizeligheid.

Bronnen

Fischer, P. Scientific evidence and Homeopathy. The Faculty of Homeopathy (UK): 2017.

Schneider B, Klein P, Weiser M. Treatment of vertigo with a homeopathic complex remedy compared with usual treatments: a meta-analysis of clinical trials. Arzneimittelforschung, 2005; 55: 23-29.

Niveau van bewijs: I

Voor het gebruik van homeopathie bij duizeligheid is er wetenschappelijk bewijs op niveau I. Om in aanmerking te komen voor dit hoogste niveau I, moet bewijs berusten op een review van twee of meer studies van goede kwaliteit. Dit zijn placebo-gecontroleerde studies, soms aangevuld met gerandomiseerde comparative effectiveness studies. Uit de meta-analyse die hier wordt aangehaald (Schneider 2005), blijkt de werking van homeopathie bij duizeligheid (Fischer 2017).

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.