Spring naar content

Homeopathie Magazine mei 2016

Homeopathie Magazine mei 2016

Deze HM gaat over onze darmen. De plek in ons lichaam waar dat wat we eten verteerd wordt tot zulke kleine partikeltjes dat deze dóór de darmwand in onze bloedbaan terechtkomen, om vervolgens hun goede werk te doen. Hier wordt het kaf van het koren gescheiden. Maar: wat als onze darmen dit onderscheid niet meer goed kunnen maken, waardoor óók het kaf in onze bloedbaan terechtkomt? Lees het artikel van Fernand Debats over het lekkedarmsyndroom, dat allerlei klachten in het gehele lichaam, waarvan de oorzaak niet bekend is, zou kunnen verklaren.

Minder vergaande darmklachten kunnen al snel met eenvoudige middelen voorkomen worden, onder andere door het principe van rust, reinheid en regelmaat in praktijk te brengen. Nina Weiss vertelt hoe je dat kunt doen. Hester Penneweert geeft bovendien tien voedingstips en een voor je darmen weldadig recept voor waterkefir. In de rubriek ‘Homeopathielijn’ lees je hoe homeopathie bij darmklachten kan helpen.

ARTIKELEN:

Henny Heudens-Mast: ‘De homeopathie moet centraal staan, niet het ego’

Henny Heudens-Mast is met recht een grande dame van de homeopathie te noemen. Hoewel velen op haar leeftijd met pensioen zijn, is zij nog altijd actief. Zij is van oorsprong Nederlandse, maar door de vele jaren dat zij in België woont, is daar nog maar een vleugje van over. Onderwijs en supervisie hebben haar grote passie. ‘Ik laat iets achter waardoor anderen het verder kunnen doen.’

‘Portugal heeft gebrek aan zelfvertrouwen’

In Grenzeloze Homeopathie gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan Ana Isabel Neto. Zij vertelt over haar werk als homeopaat in Lissabon, Portugal.

Maak je darmen blij met kefir

Kefir was in de jaren zeventig heel populair als yoghurtdrank. Daarna is het wat in de vergetelheid geraakt. Inmiddels is het gelukkig weer helemaal ‘in’. Want kefir is niet alleen lekker als verkwikkend drankje, het is ook een weldaad voor de darmen.

Homeopathie voor vluchtelingen

De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten en Homeopaten zonder Grenzen zijn dit voorjaar samen het project ‘Homeopathie voor Vluchtelingen’ gestart. Doel van dit project is om homeopathische behandeling toegankelijk te maken voor vluchtelingen door de inzet van teams van ervaren homeopaten in asielzoekerscentra. Zij bieden op vrijwillige basis ondersteuning aan de bewoners, die vaak te kampen hebben met stressgerelateerde klachten.

De keerzijde van gedrevenheid

Als zelfstandig ondernemer kan Janny Brusselers (37) haar gedrevenheid prima kwijt in haar werk. Ze heeft van haar passie haar werk weten te maken. Maar er zit ook een addertje onder het gras. Het werk gaat altijd door en er is geen collega of baas die je afremt. Soms ren je dan jezelf voorbij. Dat overkwam ook Janny.

Over de invloed van dosering

In de rubriek Homeopathielijn schrijft Mireille Veninga-Peeren over een beller die Sulphur gebruikt. Eerst hielp het middel, later niet meer, met als gevolg dat de klachten terugkwamen. Mireille achterhaalde dat de beller het homeopathische middel te vaak innam. In dit artikel beantwoordt Fernand Debats de vraag hoe de dosering van invloed kan zijn op de werking van een homeopathisch middel.

Vakantie voor je darmen

‘Onze darmen hebben het zwaar’, stelt Nina Weiss, consultatief arts voor Integrale Geneeskunde en Mayr-arts. Geen fijne boodschap, maar gelukkig is er veel wat we zelf kunnen doen. Weiss vertelt ons hoe we beter voor onze darmen kunnen zorgen.

Het lekkedarmsyndroom

Het lekkedarmsyndroom is een aandoening waarbij de doorlaatbaarheid van het slijmvlies van de darm is aangetast. Hierdoor kunnen er ongewenste stoffen vanuit de darminhoud naar het bloed ‘lekken’. Hoe gaat dit in zijn werk? Wat zijn de gevolgen? En wat kun je er tegen doen?

10 tips om je darmen in conditie te houden

Dat de dikke darm meer is dan een afvoerputje, dat weten we al heel lang. Ons darmstelsel is eigenlijk een heel druk baasje, want in een mensenleven verwerken ze het gewicht van maar liefst twaalf olifanten, en dat zonder pauze, vakantie of nachtrust. Het resultaat van al die arbeid dat dagelijks in de toiletpot belandt, zegt veel over de werking van de spijsvertering.

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.